08.07.2018

Grad Teatar Budva - Predstava „Evgenije Onjegin“ na sceni između crkava

U ponedjeljak, 09. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Evgenije Onjegin“, po istoimenom Puškinovom romanu u stihu, a u režiji poznatog reditelja Borisa Liješevića, produkcija Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Boris Liješević je svoj novi rediteljski izbor obrazložio: “Evgenije Onjegin je praroditelj današnjih generacija koje svoju slobodu nose visoko, doživljavaju je kao identitet, pa i smisao života. A da li je uopšte poznaju? Ljubav, prijateljstvo i svaku vrijednost će žrtvovati zarad te primamljive iluzije iza koje se često kriju hladnoća i praznina – poroci Puškinovog, ali mnogo više našeg vremena. Dolaze kao simpatična i prolazna moda, ali brzo pokazuju zastrašujuće naličje jer za sobom ostavljaju pustoš, uništene Ljubavi, ideale, snove, veze i propuštene šanse. Onjeginova praznina nije pasivna tišina, niti prostor kreacije, već tamna i agresivna sila koja guta, proždire i traži žrtve. Kob. Evgenije Onjegin je vrijeme koje dolazi. Vrijeme hladne i prazne duše, koje njeguje egoizam kao jedinu odbranu od svijeta, te kao životni kredo i pouku. Vrijeme koje hvali bunt, prezir i ironiju, a ubija nježnost, emotivnost, poeziju, Ljubav, naivnost i ljepotu. Puškin je prepoznao Onjegina kao znak propadanja, dekadencije, kao simptom modernog gradskog života. Danas se taj simptom razvija u generacijsku bolest koja završava u samoći, u potrošenom životu bez Ljubavi i smisla.“

 

 

Boris Liješević rođen je u Beogradu 1976. godine. 2004. godine diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje radi kao asistent na Katedri za intermedijalnu režiju. Njegove najvažnije predstave su Prisustvo, Atelje 212; Greta stranica 89, SNP Novi Sad; Dragi tata, JDP; Zverinjak, SNP Novi Sad; Jare u mleku, Pozorište mladih, Novi Sad; Čekaonica, Atelje 212 i KC Pančevo, Povodom galeba, Pozorište mladih, Novi Sad, Elijahova stolica, Očevi su gradili (CNP), Brašno u venama, “Čuvari tvog poštenja” (Gradsko pozorište Podgorica). Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za svoj rad, među kojima su i Bitefov gran-pri “Mira Trailović” i nagrada Udruženja dramskih umjetnika Srbije za pozorišnu režiju – "Bojan Stupica" za 2013. godinu.

 

U predstavi igraju Peđa Marjanović, Kristina Savkov, Danilo Milovanović, Mia Radovanović,
Ivan Đurić. Jelica Gligorin, Vera Hrćan Ostojić, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Neda Danilović, Dragan Zorić.

 

Dramatizaciju romana uradio je Fedor Šili, reditelj je Boris Liješević, kostimograf Milica Grbić Komazec, a scenograf Una Jankov.

 


 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt