22.12.2017

Izložba dokumentarnih fotografija "Spomen-obilježja na teritoriji budvanske opštine" u Petrovcu

U subotu, 23. decembra u 17h, u petrovačkom Spomen domu Crvena komuna, biće otvorena izložba dokumentarnih fotografija "Spomen-obilježja na teritoriji budvanske opštine", koju su koncipirali Dušan Medin (JU Muzeji i galerije Budve), Dobrila Vlahović (Ministarstvo kulture Crne Gore – Direktorat za kulturnu baštinu) i Vesna Gigović (Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva).

Dizajn izložbe i pratećeg materijala bio zadužen Goran Pajović (Narodni muzej Crne Gore). Izložbu će otvoriti istoričar mr Miloš Vukanović, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Crne Gore. Postavka se može pogedati do 15. februara 2018. godine.

Istog dana, u nastavku programa (od 17:30h), u muzej-sobi ovog Spomen-doma otpočeće sa radom naučni skup posvećen istoj tematici, na kom će, pored autora izložbe, saopštenja imati akad. Zoran Lakić i dr Miroslav Luketić, dok će moderator skupa biti Goran Pajović.

Glavni cilj projekta jeste da se afirmiše kultura sjećanja o lokalnoj i nacionalnoj prošlosti, kao i da se javnost podsjeti na brojnu kulturnu baštinu memorijalnog karaktera Budve i okoline koja je posvećena različitim događajima i ličnostima.

 

Najveći dio foto-materijala koji će biti prikazan na izložbi odnosi se na spomen-obilježja podignuta u čast stradalima od okupatora u Drugom svjetskom ratu (1941–1945), međutim, ova izložba će prikazati i ostala spomen-obilježja u Budvi i okolini, podignuta u dužem vremenskom rasponu – od kraja XIX vijeka pa sve do savremenog doba, posvećana i drugim značajnim istorijskim događajima i ličnostima. Namjera ovog projekta, pored prezentovanja segmenta memorijalnog karaktera kulturne baštine Budve, jeste i da se ukaže na aktuelno stanje i na ugroženost pojedinih spomen-obilježja, te da se zajednica podstakne na odgovorniji odnos prema svom kulturnom nasljeđu.

 

Projekat se priređuje u susret značajnom jubileju – 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata (1918–2018), a sufinansiran je kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu od Ministarstva kulture Crne Gore, uz podršku Opštine Budva i JU Muzeji i galerije Budve.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt