25.07.2017

Izložba fotografija "Arheološki nalazi iz Njemačke" u Budvi

Izložba fotografija "Arheološki nalazi iz Njemačke", biće otvorena u srijedu, 26. jula u 21 čas, u crkvi Santa Marija in punta, koju JU Muzeji i galerije Budve organizuje u saradnji sa Njemačkim arheološkim institutom iz Berlina. Izložbu će otvoriti Nj.E. ambasador SR Njemačke Hans Günther Mattern, a prisutnima će se obratiti i predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović. U muzičkom dijelu programa nastupiće Ksenija Franeta, učenica II razreda srednje Muzičke škole "Tivat" u klasi prof. Brune Matijević, a izvešće "Fantaziju br. 8, I stav" njemačkog kompozitora Gerorga Filipa Telemana.

Tekst iz kataloga koji prati izložbu

"Dobro je znano da je njemačka arheologija jedna od vodećih u Evropi. To je pod-jednako zasluga terenskih istraživanja, kao i metodoloških i teorijskih dostignuća njemačke arheološke škole. Dovoljno je sjetiti se Homo Neandertalensisa, diska iz Nebre, ili hronološkog sistema za bronzano i željezno doba koji je osmislio Paul Reinecke još 1905. godine.


Svima su poznata otkrića Heinricha Schliemanna na Hissarliku i u Mikeni. Istraživač grčke antike, Joachim Jochen Winkelman slavi se kao osnivač evropske klasične arheologije, a o doprinosu njemačkih arheologa istraživanjima starih kultura Egipta, Mesopotamije i Anadolije da i ne govorimo. No, neobična je činjenica da se u svijetu mnogo više zna o ovim i drugim otkrićima koja su njemački arheolozi obavili izvan svoje zemlje, nego o istraživanjima u samoj Njemačkoj.


Izložba "Arheološki nalazi iz Njemačke" osmišljena je upravo sa ciljem da se ispravi, ili barem umanji ovaj nedostatak. Na 45 visoko kvalitetnih fotografija sa pratećim tekstovima predstavljeni su odabrani nalazi iz različitih dijelova Njemačke. Svaki od njih je vrhunski eksponat, toliko vrijedan da se u originalu ne može iznijeti iz matičnog muzeja. Odabir nalaza i koncepciju izložbe napravio je prof. dr. Svend Hansen, prvi direktor Evroazijskog odjeljenja Njemačkog arheološkog instituta. Izložba je tek otpočela svoj pohod, a do sada je predstavljena u Čileu, Kolumbiji, Azerbejdžanu, Rumuniji, Moldaviji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori."

prof. dr. Blagoje Govedarica, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i dopisni član Njemačkog arheološkog instituta

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt