08.07.2017

Izložba slika Cvetka Lainovića u Modernoj galeriji

Izložba slika i crteža akademskog slikara Cvetka Lainovića biće otvorena u srijedu, 12. jula u 21.00 čas, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi.

 

Ovo je prva u nizu izložbi kojom Moderna galerija obilježava 45 godina od svog osnivanja.

 

Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, a povodom jubileja Moderne galerije, prisutnima će se obratiti i mr Lucija Đurašković, v.d. direktorice JU Muzeji i galerije Budve, kao i Sonja Milićević, takođe istoričarka umjetnosti, koja će predstaviti monografiju o stvaralaštvu Cvetka Lainovića u izdanju JP „Službeni glasnik” iz Beograda, a koju uređuju Petar V. Arbutina i Snežana Ranković

 

 

 

Cvetko Lainović je rođen 6. aprila 1931. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Slikarstvo je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1954. godine. Na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću diplomirao je matematiku 1967. Bio je član ULUCG-a od 1956. i ULUS-a od 1970. Publika i kritika širom svijeta rado su ga prihvatale. O njegovom radu ispisane su hiljade strana iz pera nadahnutih autora. Bio je i ostao inspiracija mnogim piscima, slikarima i likovnim kritičarima. Imao je više od sedamdeset samostalnih i nekoliko stotina kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu. Samostalno je izlagao u Podgorici, Beogradu, Cetinju, Zagrebu, Novom Sadu, Parizu, Rimu, NJujorku, Briselu, Kairu, Vašingtonu, Čikagu, Stokholmu, Firenci, Palermu, Moskvi. Učestvovao je 2001, 2002. i 2004. godine po pozivu na Jesenjem pariskom salonu. Preminuo je u Beogradu 24. aprila 2006. u 75. godini. Radovi mu se nalaze u brojnim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt