29.06.2017

Izložba slika grafičara Mihaila Pavićevića

Izložba slika "Royale with Cheese” dipl. grafičara Mihaila Pavićevića, biće otvorena sjutra u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi, sa početkom u 21.00 čas.

 

Izložbu će otvoriti Ranko Pavićević, novinar i publicista iz Budve.

 

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je zapisala:

 

"Naziv izložbe "Royale with Cheeese" upućuje na čuveni dijalog iz Tarantinovog filma "Petparačke priče", koji je zaživio kao dio urbanog rječnika. Dakle, u sceni u kojoj Žil i Vinsent vode neobavezan razgovor o razlikama u uslugama i nazivima vrsta hamburgera između Mek Donaldsa u Americi i Francuskoj, vozeći se kolima ka mjestu gdje će počiniti masovno ubistvo, Vinsent objašnjava Žilu da se čizburger u Parizu zove "royale with cheese". Tarantino opuštenoj atmosferi sa žovijalnim ćaskanjem suprostavlja u sljedećem trenutku scenu šokantnog zločina i pravi obrt mistifikujući i otopljavajući trivijalne stvari, sa jedne strane, a sa druge demistifikujući i hladeći prizor koji se uobičajeno doživljava u naglašeno emocionalnom ključu. Šokirajući gledaoca, reditelj ogoljava istinu da licemjerno društvo kome je estetika ispred etike, moć iznad pravde, koje je naklonjenije nasilniku nego žrtvi, i koje više nema potrebe za stidom, suočava ga sa bolnom spoznajom o poništenoj razlici između dobra i zla. Tako i imaginerijum opscenih, skarednih malih monstruma, piktograma stvarnih, bezskrupuloznih učesnika afera i skandala, koji se pojavljuju na Pavićevićevim crtežima zadobija auru simpatičnosti, produkujući kod posmatrača ambivalenciju između onoga što bi trebalo da je ispravan stav osude i medijski spinovane i infiltrirane naklonjenosti ka prestupu."

 

Mihailo Pavićević je rođen 21. novembra 1974. godine na Cetinju. Srednju školu završio je u Podgorici, odsjek grafički dizajn, a potom i Akedemiju likovnih umjetnosti na Cetinju na istom odsjeku.  Imao je nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Istaknuti i zapaženi su radovi, crteži na papirnim kesama, iz posljednjeg ciklusa crteža pod nazivom „Seks u Malom Parizu“.  Pored opusa u likovnom stvaralaštu, značajne rezultate ostvaruje i u oblasti grafičkog dizajna, od oblikovanja i dizajna izgleda knjige do brendiranja različitih tržišnih proizvoda, projekata, najava.

 

Izložba se može pogledati do 11. jula 2017. godine

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt