12.06.2018

Izložba slika i crteža Teodore Stojanović

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u srijedu, 13. juna 2018. godine, u 20 h, u prostoru Moderne galerije, u Starom gradu, biće otvorena izložba slika I crteža Teodore Stojanović, akademske slikarke iz Beograda. Izložba predstavlja izbor - retrospektivu od šezdeset slika nastalih tokom godina godina pod nazivom „Život, iluzija i borba“.

O radovima I stvaralaštvu autorke Olivera Z. Mijušković kaže: “Beogradska filozofkinja i slikarka, Teodora Stojanović svakako je jedna od onih koja se vešto upušta u koštac sa brojnim pitanjima koja su u interesu svakog mislećeg pojedinca. Ona nije samo filozof i nije samo slikarka. Ona svoje slikarstvo i umetničke radove boji filozofskim pitanjima.

Jasno stavljajući do znanja da na život gleda kao na smisao i nikako kao život sam po sebi, Teodora nam nudi delić svog mislećeg bića kroz slike koje su svojevrstan filozofski, egzistencijalistički atlas koji treba znati partiti ukoliko dobro poznajemo Sartra, Kamija, Sabata, a usudila bih se reći i Hajdegera ili Dostojevskog… Svojim slikama koje nose i simbolične naslove Birth, Death, Evil, Kiss, Existence, Fear, Kreator, Hanging, Komander-cyborg i brojnim drugim, ova umetnica i filozofkinja nam jasno poručuje na koji način vidi totalitet i svet oko sebe. Njen filozofski stav vešto beži Lajbnicovom objašnjenju zašto je ovaj svet najbolji od svih svetova, ali ipak nam jasno daje do znanja da život sa svim svojim manifestacijama i pozitivnom i negativnim, i ljubavi, i strahom, i rođenjem, i smrću, i dobrim i zlim, zapravo treba da bude osmišljen i proživljen…”


Teodora Stojanović (1981) završila je Akademiju Lepih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dušana Otaševića i poslediplomske specijalističke studije u klasi prof. Vladimira Veličkovića, kao i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Ostvarila nekoliko samostalnih izložbi, i učestvovala na mnoštvu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član više umetničkih organizacija Ulus-a, Ulupuds-a, Icaf-a, Focus Europe, Kulturne mreže Srbije. Osvojila više međunarodnih nagrada i priznanja.


Izložbu će otvoriti mr Branka Čvorović, glavna i odgovorna urednica Radio Budve i novinarka koja je dugi niz godina radila emisije iz kulture. Radovi se mogu pogledati do 24. juna 2018. godine.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt