01.08.2017

Izložba slika i crteža Zorana Petrušića "Nothing to say" u Budvi

Izložba slika i crteža Zorana Petrušića "Nothing to say" biće otvorena u srijedu, 2. avgusta 2017. godine u 20 časova i 30 minuta, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi.

Zoran Petrušić rođen je 24. 12. 1966. godine u Titogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer slikarstvo, u klasi prof. Dragana Karadžića. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Podgoričkom likovnom salonu 1998. god. i 2004. god, nagrade na Crnogorskom likovnom salonu „13. novembar“ 2009. god, i nagrade za najbolji rad na izložbi „Kotorski vizuelni umjetnici“ 2014. god. Živi i stvara u Risnu.


TEKST IZ KATALOGA


„Što me privuklo njemu? To je prije svega crtež, primarnost crteža. Zaintrigirao me duhovni angažman autora. Radikalno razgolićuje nepoštenu, neiskrenu, prijetvornu suvremenu civilizaciju. Lišava se svekolikog narativa. Poruka ostaje čitljivom, jasnom, vidnom i direktnom. Njegov je fokus uvijek centriran, a okolo bjelina, praznina. Ili ne uljepšava stvarnost ili je namjerno holivudizira. Njegova poetika kao nekog bestežinskog lebdenja, zavodi nas u prostore kojima bismo se rado prepustili kad ne bi bilo jasne prijetnje da se dešava nešto pogano. Sve radi nebojama, suodnosom crno-bijelo. Crvena – gotovo jedina boja koju rabi ponekad; boja upozorenja, boja smrti. „Priča“ autorova je prijeteća i ne daje smiraj. Umjetnik je iskren, neiskvaren, čedan, cinik možda, ali autor sa stavom koji se ne prodaje i ne predaje. To je danas tako teško da mu se divim.“


Gorka Ostojić Cvajner
istoričarka umjetnosti

 

Izložba se može pogledati do 15. avgusta 2017. godine.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt