24.10.2017

Izložba slika Mila Milunovića i Petra Lubarde

Izložba slika Mila Milunovića (1897 – 1967) i Petra Lubarde (1907 – 1974), biće otvorena u srijedu, 25. septembra 2017. godine u 20 časova, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi.

Izložba se održava povodom proslave jubileja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića, kao i 110 godina od rođenja Petra Lubarde.


Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Snežana Ivović.

Dio teksta iz kataloga


Svaki na svoj osoben način, i Milo Milunović i Petar Lubarda su Crnu Goru, njenu ljepotu, duhovnost i stradanje uzdigli do neslućenih visina. Milo Milunović ispirisan morem, onom malo vedrijom i nježnijom stranom crnogorskog pejzaža, a Lubarda onim teškim crnogorskim kamenom. Milo kao neprevaziđeni kolorista, Lubarda kao vrsni poznavalac forme. U postmodernističkom društvu u kome mi živimo, gdje se brojne vrijednosti gube, gdje se svaki smisao rasplinjuje, modernost koja je iscrpla sve svoje mogućnosti, došla je do svog kraja i ostavila samo prazninu za sobom, uzaludne pokušaje da se stvori nesto novo. Ta praznina je ostavila mogućnost još jedino za destrukciju i zaborav svega onoga čime treba da se ponosimo i čemu treba da težimo. Velike ličnosti naše istorije kao što su Milo Milunović i Petar Lubarda, nas podjećaju da ne zaboravimo, da imamo čime da se ponosimo….stvorivši umjetnost koja je dostigla univerzalnu vrijednost.


Istoričarka umjetnosti Jelena Djakonović


Izložba se može pogledati do 19.novembra 2017. godine.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt