31.05.2018

Izložba slika Tijane Vujović

U petak, 1. juna 2018. godine, u prostoru Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Starom gradu, biće otvorena izložba slika Tijane Vujović, umjetnice iz Podgorice. Izložba predstavlja izbor od dvanaest slika nastalih posljednjih godina u okviru ciklusa „Šta leži ispod / What lies beneath“.

O tome šta problematizuje i istražuje svojim posljednjim radovima, u predgovoru za katalog izložbe autorka navodi: „Polazište mog istraživanja su intimni mitovi kroz koje prepričavam sopstvenu percepciju stvarnosti – slike nastaju kao presjek vizija nastalih iz stvarnih sjećanja, meditacije i imaginacije. U ciklusu radova naslovljenih „Šta leži ispod / What lies beneath“ u fokusu mog likovnog istraživanja je čovjek, koji je uvijek u bliskoj zajednici ili sukobu s prirodom, kao i sama ljudska priroda. Likove najčešće preuzimam sa porodičnih fotografija, pronađenih u digitalnoj ikonosferi, iz kojih „kropujem“ figure i smještam ih u drugo, otuđeno i donekle samotno okruženje, koje je ujedno bezazleno i nepoznato. Tijela su dislocirana iz originalnog okruženja i smještena u novo kreiranu stvarnost koja im daje sasvim novi život i značenje. Prizore gradim poput snoviđenja i intimnih mitova, fokusirajući se na duhovnost i odnos čovjeka i prirode.”


Tijana Vujović (1986) diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Rajka Todorovića Todora, 2009. godine, a već naredne godine postala je članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Imala je nekoliko samostalnih izložbi i učestvovala je na više kolektivnih prezentacija.


Izložbu će otvoriti Stanka Rađenović Stanojević, pjesnikinja iz Budve, u 20 časova. Radovi se mogu pogledati do 17. juna 2018. godine.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt