17.07.2018

JU Muzeji i galerije Budve - Izložba „Tragom Mediale“

Izložba „Tragom Mediale“ biće otvorena u srijedu, 18. jula 2018. godine u Modernoj galeriji u Starom gradu Budva.

Povodom 60 godina od prve izložbe Mediale koja je 31. juna 1958. godine organizovana  u   Omladinskoj galeriji na Obilićevom vencu u Beogradu, u budvanskoj Modernoj galeriji biće otvorena izložba „Tragom Mediale”, na kojoj će biti izloženi radovi nekolicine tadašnjih članova te kontroverzne umjetničke grupe, kao i radovi srednje i mlađe generacije umjetnika koji su svoje uporište pronalazili ili ga traže u idejama i dijelima članova Mediale.

 

Izložbu će otvoriti Nataša Kristić, istoričarka umjetnosti iz Valjeva. Organizatorka izložbe je kustoskinja mr Senka Subotić.

 

Izložba objedinjuje radove sljedećih umjetnika: Olje Ivanjicki, Vukote Tupa Vukotića, Ljube Popovića, Uroša Toškovića, Dada Đurića, Milića od Mačve, Vladimira Veličkovića, kao i onih koji  su se priklonili ideji, ali i odlučili da samostalno krenu tragom Mediale, a to su Mihailo Đoković Tikalo, Ksenija Divjak, Dušan Gavela, Voja Stanić, kao i dijela likovnih stvaralaca srednje i mlađe generacije (Predrag Peđa Milošević, Željko Đurović, Sergea Aparin, Zoran Petrušić, Slavko Krunić, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Tijana Kojić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji, Katarina Zarić), koji svoje uporište imaju upravo u Mediali. Time su na ovoj izložbi objedinjeni radovi osnivača grupe sa starim vrijednostima, kao i radovi umjetnika novije vizuelne percepcije  koji se razlikuju po izboru tema (od mitoloških do figurativnih i fantastičnih), ali i po tehnici i koloritu. Ono što im je zajedničko je ideja koju su zastupali osnivači Mediale, a to je povratak starim vrijednostima s dozom fantastike i nadrealnog  pri čemu  svi oni ostaju vijerni figuraciji i čovjeku kao osnovnom motivu u realizaciji svoje zamisli.     

 

Dio radova dolazi iz fundusa Moderne galerije Budve, značajan dio ustupila je Moderna galerija Valjevo iz Legata Ljube Popovića, a veliki broj prikupljen je iz privatnih kolekcija građana.

                                                                                                                

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 1. avgusta.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt