21.07.2017

Koncert pijanistkinje Mine Pulanen u Modernoj galeriji, u Budvi

Koncert pijanistkinje Mine Pulanen iz Finske, biće održan u petak, 21. jula u 21h, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi.

Mina Pulanen je rođena u Lapenranti u Finskoj. Školovala se na Muzičkoj akademiji u Beču i Konzervatorijumu u Ženevi. Svoje dalje muzičko usavršavanje nastavila je na Konzervatorijumu u Salzburgu. Dobitnica je velikog broja nagrada, a nastupala je na brojnim prestižnim festivalima i samostalnim koncertima u Karnegi holu, sa helsinškim filharmonijskim orkestrom. u Parizu, Helsinkiju, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i Hrvatskoj.

 

Povod za ovaj koncert jeste prijateljstvo Mine sa nedavno preminulom pijanistkinjom i kompozitorkom Jovankom Vanjom  Trbojević (1963–2017), po majci porijeklom iz Crne Gore, koja je svoju zapaženu muzičku karijeru ostvarila u Finskoj i njihova obostrana ljubav prema Bahu, Šumanu i balkanskoj etno muzici. Prilikom izvođenja Sonate u f-molu Johanesa Bramsa, pridružiće joj se klarinetistkinja Klara Vasara, takođe iz Finske. Program sačinjavaju kompozicije Žana Filipa Ramoa, Johana Sebastijana Baha, Roberta Šumana i Kloda Debisija.

 

Jovanka Vanja Trbojević (1963–2017) svoje osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Beogradu u Školi za srednje muzičko obrazovanje „Mokranjac“. Diplomirala je na odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji u Pragu 1986. godine. Upisala je studije kompozicije 1998. godine na Akademiji „Sibelijus“ u Finskoj. Bila je stalno zaposlena kao kompozitor u Finskoj od 1997. godine, gdje se i trajno nastanjuje iste godine. Primarno se bavila komponovanjem kamerne muzike, a kasnije se posvetila većim ansamblima. Dobitnica je brojnih nagrada za muziku koju je komponovala za pozorište, operu, televiziju i film. U srijedu, 19. jula 2017. godine u SD „Reževići“ održana je komemoracija nedavno preminuloj pijanistkinji i kompozitorki koja je često sa suprugom boravila u Reževićima, gdje je održala i nekoliko koncerata i time obogatila kulturni život Petrovca i Budve.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt