13.08.2017

Koncert Predraga Jankovića i Mirana Begića - Grad teatr

U ponedjeljak, 14. avgusta, sa početkom u 21.30h, u crkvi Santa Marija, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala koncertom Predraga Jankovića (harmonika) i Mirana Begića (violina), organizovan u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja.

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji "A. Neždanova" u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze, sa prosječnom ocjenom 10. Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajne ,,Petar Ilič Čajkovski’’ u Kijevu, u klasi prof. Pavela Fenjuka. Laureat je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka, Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija,Španija i Portugalija). Snimio je CD "Virtouzna harmonika" koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori.
Član je svjetske konfederacije harmonikaša. Osnivač je prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku pod nazivom ,, Harmonika Fest’’, koji se održava na Cetinju, a na kojem su nastupili veoma značajni svjetski umjetnici: Renco Rudjeri, Stjepan Hauser, Petar Marić i drugi. Nastupio je sa koncertom u okviru kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu 2012 godine, u sastavu internacionalnog benda ,,River’’, koji čine veoma prestižni muzičari sa prostora balkanskih zemalja.


Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici, gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13 godina, izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvođačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Aleksandra Bondurianskija, Vilfreda Strele, Đulija Katsarava, Peter Langartner, Jaroslava Nadrzickog, Viktora Uzura, Ljubiše Jovanovića, Herberta Kefera, Barbare Hendriks, Sergeja Smbatjan, Žana Reisa, Darinke Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria "TRITONUS". Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu. Angažovan je kao redovni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterklas na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi za studente violine. Umjetnički je direktor Ljetnje akademije i festivala "Esspresivo". U oktobru 2014. godine nagrađen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi.

 

 

Na programu su Albinonijev “Adađo”, Šnitkeova “Svita u starom Stilu”, Hercigonjina “Pjesma”, Vivaldijeva “Zima” iz “Četiri godišnja doba”, Albenicov “Asturijas” i Gardelova kompozicija “Pour una Cabesa”.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt