23.09.2017

Koncert učenika odsjeka za tradicionalnu muziku Srednje muzičke škole Stevan Mokranjac iz Kraljeva

Koncert učenika odsjeka za tradicionalnu muziku Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva, klasa dr Zlate Marjanović, biće održan u subotu, 23. septembra 2017. godine, u 20 sati u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi.

Školske godine 2004/05. počinje sa radom etno-odsjek, sada odsjek za tradicionalnu muziku Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, čemu je prethodilo dvije godine eksperimentalne nastave proučavanja Tonskih osnova srpskog muzičkog nasleđa.

 

Etnomuzički odsjek Osnovne muzičke škole sadrži odsjeke narodnih duvačkih instrumenata, narodnih žičanih instrumenata (gusle) i narodnog izvornog pjevanja. Odsjek za tradicionalnu muziku Srednje muzičke škole pruža mogućnosti kompleksnog muzičkog i etnomuzikološkog obrazovanja obuhvaćenog nastavnim programom sa glavnim predmetima – tradicionalno pevanje ili tradicionalno sviranje. Na odseku se njeguje i pažljiva obrada tradicionalne muzike, koja se prezentuje u novom ruhu, i obrnuto, muzika nastala u novije vrijeme odijeva se u staro ruho.

 

Odsjek za tradicionalnu muziku MŠ „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu jedan je od rijetkih u Srbiji, a postigao je značajne rezultate kako u kvalitetu znanja učenika tako i u okviru takmičenja i svih oblika javnih nastupa. Na nekoliko verifikovanih takmičenja, koja su nam jedino dostupna, osvajali smo isključivo prva mjesta i specijalne nagrade (u Bijeljini, između 2005. i 2017. godine, u Negotinu na VEF 2014. i 2016. godine).

 

Nastavni kadar odsjeka predstavljaju profesori i stručni saradnici: Radovan Peković (gusle), Ana Savić (frula), Borislav Miljković (profesor izvornog narodnog pjevanja, narodnih ansambala i narodnih igara), Milica Gračanac (profesor etnomuzikologije, etnologije i tradicionolanog pjevanja) i dr Zlata Marjanović (profesor tradicionalnog pjevanja i sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije). Rukovodilac aktiva od osnivanja odsjeka je dr Aleksandra Jović Miletić, od 2014. godine Ana Savić, a od 2017. godine Borisav Miljković.

Repertoar odsjeka obuhvata raznolike stilove (ruralne i urbane) kako Srbije tako i Hrvatske, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Grčke. Na primjer, školske godine (2015/2016) je program prije svega fokusiran na izvedbi pjesama iz rukopisa Ludvika Kube, koji je nastao 1907. godine prema pjevanju Bokelja.

 

Iz bogate ponude nastupa izdvajamo završne koncerte, tradicionalne nastupe povodom obilježavanja dana Svetog Save, nastupe na Majskim horskim sveačnostima u Bijeljini (pobjednici kategorije u etno pjevanju između 2005. i 2015, sa maksimalnih 100 poena), na Vokalnom etno festivalu mladih u Negotinu 2014. (pobjednici), učestvovanje na Međunarodnom festivalu narodnog stvaralaštva u Slovačkoj, u „Madlenijanum-u“, povodom obilježavanja 230 godina molitvenog trajanja Bogorodičine crkve u Zemunu, u Mariboru (Slovenija), na Mokroj gori, u Drvengradu – učešće na I mokrogorskom muzičkom festivalu, turneju u Norveškoj (2014), učešće na festivalu gajdaša u Grčkoj (2015)...

 

Tokom posljednjih godina, odsjek je sarađivao sa Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i imao više zapaženih nastupa u Beogradu izvodeći muzičku tradiciju i aranžmane paštrovske, primorske i crnogorske pjesme. Ovim programom je rukovodila dr Zlata Marjanović.

 

Zlata Marjanović, etnomuzikolog, rođena je u Beogradu 1966. godine. Na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je 1990. godine, magistrirala 1997. s radom „Vokalna muzička tradicija Boke Kotorske“ i doktorirala 2013. na temu „Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog primorja“, pod mentorstvom dr Dimitrija O. Golemovića. Od 2005. godine radi kao profesor etnomuzikologije, tradicionalnog pjevanja, tradicionalnog sviranja i narodnih ansambala na odsjeku za tradicionalnu muziku u Srednjoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, bilježeći brojne uspješne nastupe u zemlji i inostranstvu (Sloveniji, Slovačkoj, Norveškoj itd). Još od studija istražuje probleme vokalne, vokalno-instrumentalne i instrumentalne tradicije u Crnoj Gori (Boka Kotorska, primorje sa zaleđem, Cetinje, Kolašin i okolina) i Srbiji (istočna, jugoistočna i sjeverozapadna Srbija, jugoistočno Kosovo). Autorka je, koautorka i urednica više knjiga, a njenih oko četrdeset naučnih i stručnih radova objavljeni su u časopisima, zbornicima radova i monografijama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Litvaniji i Austriji. Članica je Srpskog etnomuzikološkog društva i Međunarodnog savjeta za tradicionalnu muziku (ICTM), u okviru kojeg djeluje kao kontakt-osoba (Liaison Officer) za Crnu Goru.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt