07.09.2017

Narodna biblioteka Budve - Predstavljanje antologije Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015

JU Narodna biblioteka Budve u petak, 8.septembra organizuje promociju antologije “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015” autorke Jovanke Vukanović. O antologiji će govoriti književnik i književni kritičar Balša Brković, pjesnikinja- zastupljena u antologiji- Sonja Živaljević, dok će sa autorkom Jovankom Vukanović o problemima, izazovima koncipiranja i nužnosti objavljivanja, kao i o mogućim propustima razgovarati Stanka Stanojević (takođe zastupljena u antologiji). Promocija će biti održana u Narodnoj biblioteci Budve sa početkom u 20 sati.

Antologija “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015” iz štampe je izašla nedavno; izdavač su Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelog Polja i u njoj je zastupljena poezija 21 pjesnikinje, među kojima su: Bosiljka Pušić, Jasna Vuković, Milica Kralj, Lena Ruth Stefanović, Jelena Nelević Martinović, Jovanka Uljarević, Svetlana Kalezić Radonjić, Tanja Bakić, Dragana Tripković…i druge čije stvaralaštvo se našlo na listovima antologije Jovanke Vukanović. Recenziju potpisuje prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević, dok je autorka predgovora ujedno i autorka antologije - Jovanka Vukanović.


Obrazlažući kriterijume prilaska poslu prikupljanja poezije i objavljivanja antologije, Vukanovićeva u predgovoru ističe da su to: “kreativni potencijal autorki; snaga umjetničke transformacije koju kreira njihov stih; dalekosežnost literarne imaginacije, i punoća (…) lirske osjećajnosti i doživljaja svijeta.” U antologiji su se našle, završiće predgovor Jovanka Vukanović – “pjesnikinje već iskristalisanog, dovršenog pjesničkog postupka i sa pozamašnim opusom kojim su obilježile crnogorski književni život posljednjih desetljeća prošlog i početak ovog vijeka.”

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt