30.07.2017

Pijanistički koncert Alekseja Ljubimova u Budvi ( Grad teatar)


U ponedjeljak, 31. jula, sa početkom u 21.30h, u crkvi Santa Maria, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala "Grad teatar". Pijanistički koncert će održati Aleksej Ljubimov, jedan od najoriginalnijih i najistaknutnijih pijanista današnjice. I ovaj koncert “Grad teatar” organizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja.

Bogati repertoar Ljubimova, u kombinaciji sa posvećenošću, muzičkim principima i moralom, čini ga značajnim izuzetkom na današnjoj muzičkoj sceni. Kao student Moskovskog konzervatorijuma u klasi profesora Hajnriha Neihauza, Ljubimov je u ranoj mladosti razvio strast ka izvođenju barokne muzike na tradicionalnim instrumentima i ka kompozitorima dvadesetog vijeka od Šonberga, Stokhauzena, Buleza, Ivea i Ligetija, pa do njegovih savremenika Gubaiduline i Parta. Skrenuo je pažnju na sebe svojim uvjerljivim interpretacijama modernih djela, a 1968. godine izveo je po prvi put u Moskvi djela Džona Kejdža i Terija Rajlija.
Premijerno je u Rusiji izveo mnoga djela XX vijeka pa je samim tim bio kritikovan od strane sovjetskih vlasti zbog svoje privrženosti muzici Zapada i dobio zabranu izlaska iz Sovjetskog Saveza nekoliko godina. Ljubimov se tada koncentrisao na rad na originalnim instrumentima iz XVI i XVII vijeka i osnovao Moskovski barokni kvartet i Moskovsku kamernu akademiju, kao i avangardni muzički festival Alternativa (1988). Nastavlja da izvodi i "staru" i "novu" muziku, a takođe snima klasični i romantični repertoar XVIII i XIX vijeka. Politička situacija se smirila tokom osamdesetih godine, te se Ljubimov ubrzo nakon toga svrstao u red najboljih internacionalnih pijanista i nastupao po Evropi, Sjevernoj Americi i Japanu. Debitovao je u SAD-u 1991. godine kao solista u Njujorku. Zatim je nastupao sa Filharmonijom Los Anđelesa, sa Filharmonijama Helsinkija, Izraela, Minhena i Sankt Peterburga, Kraljevskom filharmonijom u Londonu, sa Nacionalnim orkestrom Rusije, Filharmonijskim orkestrom radija Francuske, Simfonijskim orkestrom iz Berlina i Simfonijskim orkestrom iz Toronta. Nastupao je sa najznačajnijim svjetskim dirigentima kao što su Aškenazi, Jarvi, Kondrašin, Hogvud, Makeras, Nagano, Norington, Pletnev, Saraste, Salonen, Janovski i Tortelije.
Aleksej Ljubimov ostvario je nezaboravne nastupe sa Orkestrom “Doba prosvijećenosti”, Bečkom akademijom i Vokalnim kolegijumom Genta. Njegovi renomirani partneri u kamernom muziciranju su: Štajer, Gutman, Šrejer, Šif, Tezlaf, Kremer, Monigeti i Kujiken. U skorijim sezonama, Ljubimov je odsvirao brojne solo recitale i koncerte sa Simfonijskim orkestrom iz Birmingema, Nacionalnim orkestrom iz Rusije i u velikoj bečkoj sali Muzikverein sa austrijskim Tonkunstler orkestrom. Čuvena je njegova turneja u okviru koje je interperetirao klavirske koncerte V. A. Mocarta sa orkestrima: Hajdn Simfonijeta, Švajcarsko-italijanskim orkestrom sa dirigentom Robertom Kingom, zatim klavirske koncerte J. Hajdna sa Kamernim orkestrom iz Salcburga i dirigentom Ser Rodžerom Noringtonom u Njujorku, i Partovu Lamentatu sa Bečkim simfonijskim orkestrom sa dirigentom A. Borejkom. Izveo je Skrjabinovog Prometeja na Salcburškom festivalu u Kopenhagenu 2010. godine kada je i odsvirao solističke recitale u Briselu, Utrehtu, Budimpešti, Lilu, Londonu, Los Anđelesu i Njujorku. 2011. godine nastupio je sa Festivalskim orkestrom iz Budimpešte i dirigentom I. Fišerom. Ljubimovi brojni studijski snimci uključuju i klavirski duo sa A. Štajerom i često nagrađivani komplet snimaka Mocartovih klavirskih sonata. Njegove brojne snimke producirale su izdavačke kuće Melodia, Erato, BIS, Sony, ECM i Harmonia Mundi labels. Posljednjih petnaest godina snima za izdavačku kuću ECM repertoar Lista, Glinke i muziku XX vijeka.


Na programu su djela Mocarta (Sonata u D-duru), Šopena (Bakarola, opus 60, i Balada br. 4 u f-molu) i Debisija (Šest prelida iz I sveske).

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt