20.09.2018

Počinje Festival "Be pArt Budva"

Budva će od 21. septembra do 28. oktobra biti domaćin festivala ulične umjetnosti - „Be paArt Budva“, koji organizuju Fondacija Budva i d.o.o. „Creative Lab“ iz Budve, a uz finansijsku podršku Turističke organizacije opštine Budva.

Riječ je o festivalu koji podrazumijeva više umjetničkih intervencija na javnim površinama u gradu (public art), pa će Budva po završetku festivala biti bogatija za tri murala na atraktivnim lokacijama, 3D iluziju na šetalištu, oslikan poligon OŠ „Stefan M. Ljubiša“ pedagoiško-didaktičkim igrama, te posebnom manifestacijom – izradom skulptura u pijesku na Slovenskoj plaži. Sve to biće propraćeno muzičkim nastupima lokalnih umjetnika i žurkama na otvorenom.

 

Svakog vikenda smjenjivaće se poznati umjetnici iz Crne Gore i regiona, čija djela krase javne površine, ne samo na Balkanu, već i šire.

 

Festival započinje 21. septembra u Rafailovićima, radom podgoričkog grafičkog dizajnera - Miša Joskića, čiji murali daju poseban pečat mnogim naseljima u glavnom gradu Crne Gore. Nakon toga, od 28. do 30 septembra, Mladen Piljagić oslikaće poligon OŠ „Stefan M. Ljubiša“, pa će najmlađi đaci ove ustanove kroz igru na otvorenom razvijati svoje motoričke vještine, spojem umjetnosti i zabave.

 

Vikend od 5. do 7. oktobra rezervisan je za izradu murala u Ul. Veljka Vlahovića u Budvi, kao i muzički nastup budvanskih umjetnika. Ovo naselje će zasigurno postati prepoznatljivo po djelu impozantnih dimenzija (7x10 metara), koje će potpisati Petar Popović – Piros, poznati beogradski grafički dizajner i street artist.

 

Vikend nakon toga, od 12. do 14. oktobra, bosanski umjetnik Romano Kuduzović stvaraće novu turističku atrakciju – 3D iluziju na šetalištu u blizini Starog grada. Poslednji mural prvog „Be pArt festivala“ potpisaće Andrej Žikić – Artez, najeminentniji street artist u regionu, čija djela krase zgrade u Evropi, Južnoj Americi i Aziji.

 

Artez će od 19. do 21. oktobra oslikavati spoljnu stranu zida koji dijeli gradski bazen od plaže Pizana, ukupne površine 117m2. Završetak njegovog rada biće obilježen žurkom na otvorenom – 21. oktobra na Pizani.

 

Festival zatvaraju studenti Fakulteta likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta koji će 27. i 28. oktobra pod vođstvom Vladimira Nikolića, arhitekte sa Univerziteta u Ahenu, izrađivati skulpture u pijesku na Slovenskoj plaži ispod restorana „Obala“.

 

Ulična umjetnost u svijetu već decenijama zauzima posebno mjesto kao poseban dio savremene umjetnosti i urbane subkulture. Svaka metropola ima djela na javnim površinama po kojima je prepoznata, i koja su turistička atrakcija sama za sebe.

 

Ulična umjetnost inkorporira jaku posvećenost društvenom aktivizmu, jer po pravilu poziva na akciju ili preispitivanje postojećeg stanja i sistema, ona predstavlja sredstvo urbane regeneracije kroz uljepšavanje javnog prostora i kreiranje njegovog novog urbanog identiteta.

 

Sponzori festivala su: Turistička organizacija opštine Budva, Mediteran reklame, hotel „Adria“, restoran „Obala“, caffe „Desetka“, Spidermax i Home of Gyros.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt