08.08.2017

Predstava “Čuvari tvog poštenja" reditelja Borisa Liješevića u Budvi - Grad teatar

U utorak, 08. avgusta, nastavlja se dramski program 31. festival “Grad teatar” gostovanjem Gradskog pozorišta iz Podgorice. Na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h, biće izvedena predstava – autorski projekat Borisa Liješevića “Čuvari tvog poštenja.

Tokom rada na ovoj predstavi, autor je istakao: “Stih iz crnogorske himne ‘...čuvari tvog poštenja...’ proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje. Crna Gora je sredina u kojoj je, tokom prethodnih vjekova, poštenje postalo kult. Zašto? Različite sredine do kulta uzdižu različite kategorije: poredak, prirodu, ekologiju, sport, trgovinu, dizajn, dok smo mi do kulta uzdigli - poštenje. Svi odgovori su uvijek u geografiji. Naši preci su živjeli u sredini u kojoj nije bilo dovoljno hrane, obradive zemlje, blaga, sredstava za život. Kult poštenja čuvao je zajednicu na okupu. Držao je u životu. Ljudskost je čuvala egzistenciju. Danas su se vremena promijenila, i u odnosu na ta vremena svega ima na pretek. Usljed promijenjenog socioekonomskog momenta mijenja se i način života. Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo? Maler kaže „tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre!“ Ako govorimo o našem odnosu prema poštenju, pitanje je što mi danas radimo. Da li obožavamo pepeo ili držimo vatru?”


“Čuvari tvog poštenja” proglašena je za najbolju predstavu 20. Teatar festa “Petar Kočić”.

Režiser Boris Liješević, prema odluci stručnog žirija, dobio je nagradu za najbolju režiju.


Boris Liješević je rođen u Beogradu 1976. godine. 2004. godine diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje radi kao asistent na Katedri za intermedijalnu režiju. Njegove najvažnije predstave su Prisustvo, Atelje 212; Greta stranica 89, SNP Novi Sad; Dragi tata, JDP; Zverinjak, SNP Novi Sad; Jare u mleku, Pozorište mladih, Novi Sad; Čekaonica, Atelje 212 i KC Pančevo, Povodom galeba, Pozorište mladih, Novi Sad, Elijahova stolica, Očevi su gradili (CNP), Brašno u venama. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za svoj rad, među kojima su i Bitefov gran-pri “Mira Trailović” i nagrada Udruženja dramskih umjetnika Srbije za pozorišnu režiju – "Bojan Stupica" za 2013. godinu.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt