03.08.2017

Predstava "Dokle pogled seže" u Budvi - (Grad teatar)


U petak, 04. avgusta, na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala gostovanjem Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, koje će izvesti predstavu „Dokle pogled seže“, nastalu po tekstu i u režiji Arpada Šilinga.

Arpad Šiling je tokom rada na predstavi istakao: “Ovo nije specifično crnogorska priča. Iako se služimo toponimima, ne možemo je povezati ni isključivo sa Balkanom. Koristeći se iskustvima i ličnim doživljajima glumaca, kao i mojim iskustvima iz Mađarske i Evrope, pričamo priču o nekoj vrsti istočno-evropljanstva, kao generalnom životnom osjećaju. Predstava je rezultat zajedničkog autorskog rada. Ponudio sam situacije i karaktere, a glumci su improvizovali na zadate teme. Te improvizacije smo zapisivali, prerađivali, štrihovali i na kraju postavljali na scenu. Glumce sam ohrabrivao da se umjesto na svoje glumačke instinkte koncentrišu na konkretne situacije, da umjesto pozorišnih opštih mjesta grade situacije iz sebe i doživljavaju lične unutrašnje priče. Glumci u predstavi koriste lična imena, mada je očigledno da ih ne možemo poistovijetiti ni sa jednim od likova. Njih osmoro igraju 25 različitih karaktera, od radnika do ministra. Svi do jednog su kompleksni likovi, ispunjeni nadama i strahovima.
Oni sanjare i kroje planove, iako nijesu sposobni da procijene što je realnost. Ne mogu da stanu na svoje noge i zbog toga svi očekuju nešto od drugoga, pomoć ili rješenje, ali na kraju ipak ostaju sami sa svojim patnjama. Izuzetno jako mogu i da se smiju i da plaču, samo što djelujući ne čine ništa: nijesu u stanju da donesu prave odluke. Govor postaje sredstvo samoopravdavanja. Sve više i više se udaljavaju od realnosti – i baš to ih čini tako realnim. Kao u nekoj drami Čehova. Određeni motivi mogu nas podsjetiti na ‘Višnjik’ ili na ‘Liliom’ Ferenca Molnara. Tokom zajedničkog rada sve vrijeme smo se fokusirali na ljudsku ranjivost, u nadi da autorefkleksija može da nas učini jačim. Lično smatram najvažnijim da poslije predstave pokrenemo razgovore o temama koje smo obrađivali na sceni.


Mađarski reditelj Arpad Šiling poznato je ime evropskog teatra, čiji je rad ovjenčan brojnim priznanjima među kojima su nagrada Stanislavski u Moskvi 2005, najveće priznanje države Francuske – Legija časti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Francuske, 2008. godine, nagrada Katalist, koju je Šilingu i njegovom pozorištu Kretakor dodijelila organizacija transit.hu kao dijelu Evropske pozorišne nagrade u novoj kategoriji, kategoriji Pozorišnih realnosti između 2009. i 2011. godine.


Arpad Šiling je umjetnički direktor pozorišta Kretakor, koje je osnovao 1995, iste godine kad je i počeo studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti. Dobivši poziv od Gabora Zsambekija, direktora teatra Katona Jozsef, od 1998. do 2000. bio je gostujući režiser u tom pozorištu. Nastupao je sa Čehovljevim komadom Platonov 1999. sa studentima Nacionalnog pozorišta iz Strazbura, izvodeći komad na Festivalu Evropske unije teatra. Tada dobija nagradu kritike Mađarskog pozorišta u kategoriji “profesionalci budućnosti”, između ostalog i za produkciju Državni neprijatelj Ištvana Tasnadija u pozorištu Katona Jozsef. Nakon što je nekoliko puta odbio ponudu da se priključi institucionalnim teatrima, zajedno sa menadžerom za kulturu Mateom Gašparom, vratio se u pozorište Kretakor. Amblemski komad koji je obilježio njihov rad je Čehovljev Galeb,koji je premijerno izveden 2003 godine.
Od 2008. do 2011. radio je kao umjetnički direktor nekoliko kulturnih i obrazovnih programa u Mađarskoj i u inostranstvu. Bio je gostujući predavač 2006. u Parizu na Nacionalnoj akademiji dramske umjetnosti, 2009. u Nacionalnom centru cirkusne umjetnosti u Šalon-an-Kampanj i 2011. u Lionu u Nacionalnoj višoj školi tehnike i pozorišne umjetnosti. 2011. je imenovan za potpredsjednika Udruženja umjetničkih izvođača u Mađarskoj.


Režiju i tekst potpisuje Arpad Šiling, dramaturg je Bence Biro, prevodilac i saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović, a asistent reditelja Mirko Radonjić.


U predstavi igraju: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Dejan Đonović, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt