28.07.2017

Predstava "KoTo(R) o Kotoru" na sceni između crkava (Grad teatar)


U nedjelju, 30. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21.30 čas, u off programu ovogodišnjeg festivala, biće izvedena predstava "KoTo(R) o Kotoru", u režiji Petra Pejakovića, a u izvođenju građana i građanki Kotora.

Ova predstava je nastala kao dio procesnog rada reditelja Petra Pejakovića sa stanovnicima Kotora pod nazivom "Pozorište o Kotoru". Proces je obuhvatio više od 50 radionica (od oktobra 2015. do juna 2016.) i u njima je uzelo učešće oko 60 građana i građanki. Cilj je bio da se prikažu posebnosti, ali i problemi koji tište građane i građanke. Predstava "KoTo(R) o Kotoru" je rezultat tog procesa. U predstavi su stanovnici i stanovnice ujedno autori i učesnici.
Petar Pejaković je o radu na ovom projektu istakao: "Ovo je veoma poseban pozorištan projekat. Nisu okupljene ciljane društvene grupe kao učesnici, već je ostavljeno da se javi i uključi ko god hoće i može. Grupa koja se okupila i ustalila broji dvadesetak članova i plod je demokratskog principa da se ravnopravno djeluje. To je raznolika grupa, koja mnogo više predstavlja centar nego marginu jedne gradske zajednice. Najmanji mogući zajednički imenitelj je određeni aktivizam koji svi članovi nose u sebe. Riječ ‘drama’, kao sinonim za dramsku i pozorišnu umjetnost, potiče od starogrčke riječi koja znači radnja ili akcija. Dakle, pozorište kao princip akcije, u ovom slučaju društvene akcije, nešto je što najsnažnije okuplja ovu grupu ljudi. Ovo je veoma rijedak i značajan primjer pozorišnog djelovanja, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. (…) Na samom početku pozorišnih radionica smo razgovarali i odlučivali (glasali) koje su to teme koje su najvažnije za Kotor danas. Teme koje su se iskristalisale kao najvažnije većini, ali i kao najsnažnije, su teme života u strahu, izumiranja starog grada, borbe protiv kulture, ljubavi prema gradu, neučinkovitosti gradske vlasti, devastacije, razornog licemjerstva i ćutanja, dekadencije i dr. Sve ove teme su dobile svoje značajno mjesto u predstavi koja je proizašla iz ovog osmomjesečnog procesa".


Ulaz za ovu predstavu je slobodan.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt