19.07.2017

Predstava "Prometejev put" u Budvi - Grad teatar

U četvrtak, 20. jula, sa početkom u 21.30h, na platou kod Jadranske straže (ispod scene između crkava), nastavlja se ovogodišnji dramski program 31. festivala gostovanjem "Dorćol placa" iz Beograda sa predstavom "Prometejev put" Dejana Dunkovskog u režiji Milana Neškovića.

 

U drami Dejana Dunkovskog, pozorišnoj i filmskoj publici poznatog po komadima "Bure baruta", "Mamu mu… ko je prvi počeo…", koja se bavi aktuelnim problemima nametnutog dužničkog ropstva od strane dominantnih bankarskih sistema, naglašeno je: "Junak drame je čovjek koji u jednom trenutku krene da ispravlja nepravdu sam protiv sistema, da mijenja stvari nabolje. To je savremena priča koja je prepoznatljiva svuda. Jedna utopijska melodrama o mogućem Hamletu, koji, umjesto da razmišlja – djeluje… I taj junak, suočen sa problemima, postaje na neki način heroj, ali heroj čije su ruke krvave i koji je i sam postao dio zla protiv kojeg se bori. Običan čovjek doveden do elementarne opstrukcije zdravog razuma. Ili, nepostojeći duh sa sjekirom, koji kao vihor revolucije kidiše na glavu režima".

  

 

 

U objašnjenju zašto je iskoristio samo drugi dio naslova ranije postavljanog teksta Dunkovskog ("Duh koji hoda/Prometejev put"), reditelj Milan Nešković je ranije, pred premijeru komada, istakao: “Pre nedelju dana smo otkrili da našoj predstavi, koja govori o borbi jednog čoveka sa sistemom, više odgovara drugi deo naslova. U njoj čak ima i aluzija na antičkog Prometeja koji donosi vatru ljudima pa zato završava okovan, osuđen od bogova da mu večno gavran kljuca jetru. I to zna svaki čovek koji se uhvati u koštac sa sistemom pa zato to ni ne radi, zato što će neko da ga osudi na okove i gavrana – i to možda u najboljem mogućem epilogu te situacije. To bi bio prvi razlog zašto se naša predstava zove samo Prometejev put. Drugi, praktičan razlog je taj koji pominjete: reditelj predstave u Srpskom narodnom pozorištu, Aleksandar Popovski, moj prijatelj, odlučio se za prvi deo naslova” (Vreme, 1341).

 

 

 

Milan Nešković je rođen 1985. godine u Valjevu. Sin je, brat i ujak. Završio je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Nikole Jevtića i profesorke Alise Stojanović. Javnost ga zna po režijama sa stavom, po neuobičajenim rješenjima, i novim pogledima na istorijske teme. Ovo je njegova sedamnaesta predstava. Dobitnik je nagrade "Ljubomir Draškić Muci" za režiju komada "Bela kafa" u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja je na “Gradu teatru” izvedena prošle godine.

 

Glavne uloge igraju: Slobodan Beštić, Cvijeta Mesić, Tamara Krcunović, Vanja Ejdus, Milan Čučilović, Vladimir Aleksić, Aleksandar Srećković i Vaja Dujović. Dramaturg je Nataša Drakulić, scenograf Nenad Paranosić, kostimograf Ivana Kesić, Marija Jocić je zadužena za muziku, a zvanični plakat za premijerno izvođenje predstave uradio je Marko Somborac.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt