08.08.2017

Predstava za djecu "Kod Nojeve barke u 8” na sceni između crkava - Grad teatar

U srijedu, 09. avgusta, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava biće izvedena predstava za djecu “Kod Nojeve barke u 8”, po tekstu Urliha Huba, a u režiji Roberta Valtla.

Reditelj je, prilikom rada na ovoj predstavi, istakao: “Priča o Potopu sastavni je dio religijske baštine cijelog Bliskog istoka i drevne Mesopotamije. U skladu s time, biblijski tekst ima određenu mitološku pozadinu u vidu sakralne naracije kojom se pokušava objasniti taj prirodni fenomen koji se vrlo vjerojatno u nekom obliku i dogodio. Nedostatak naučnih metoda i tehnologije koja bi to mogla adekvatno dokumentovati ostavlja nas isključivo s mitom. Baš jako često, naša šira regija potopljena je na način kakvu naše generacije ne pamte. S druge strane, ne tako davno je u kinima igrao veliki holivudski spektakl ‘Noa’ kojeg je režirao Daren Aronofski. Biblijski lik postao je futuristički junak. U nesigurnom vremenu, čovjek poseže za mitovima i pričama iz prošlosti kako bi sebi pojasnio razloge straha od kataklizmi i ćudi prirode s kojima se teško nosimo. Junaci naše predstave su tri pingvina koja su spletom okolnosti, putem goluba dobili vijest o Potopu koji je prekrio zemlju, i o Noju, koji se u osam sati naveče sprema da na svoju barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste. Dva prijatelja pingvina odluče da neće napustiti trećeg najmlađeg, i lukavošću ga u koferu ukrcaju na barku prepunu životinja sa cijele Zemlje. Tekst njemačkog autora Ulriha Huba himna je prijateljstva, solidarnosti i tolerancije . Rafiniranog stila, s puno humora, katkad i vesele burleske, koja nikad ne ulazi u karikaturalnost, tekst se afirmisao posljednjih godina kao najveće evropsko otkriće za mladu publiku . Ako poznajemo ‘efekt leptira’, čiji zamah krilima na jednom kraju svijeta uzrokuje kataklizme na drugom, s ovom predstavom naučiti ćemo nešto o ‘efektu pingvina’ kroz priču o uzajamnoj povezanosti, o kreiranju suživota, o podsticanju mašte da kroz radoznalost otkrije drugačije horizonte. Pingvini se pitaju postoji li Bog, a ako da, zašto je onda nevidljiv. Pitaju se ima li smisla izbjeći sveopšti potop ako će u njemu nestati najbolji prijatelj, pa makar bio dosadno zanovjetalo. Ludička, filozofska, teološka dimenzija teksta primjerena najmlađem uzrastu, podređena je jednostavnoj ljepoti ljudskih osjećaja. A njih izgleda bolje od nas samih, znaju izraziti pingvini”.


Tekst je preveo Đorđe Krivokapić, scenografkinja je Natalija Vujošević, kostimografkinja Tijana Todorović, kompozitor je Nemanja Bečanović, koreografkinja je Slavka Nelević, dok je dizajn svjetla uradila Sonda 6.


U predstavi igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt