04.08.2017

Predstavljanje zbirke poezije "Crno igralište" - Grad teatar

U subotu, 05. avgusta, na Trgu pjesnika, sa početkom u 21h, novu zbirku poezije „Crno igralište“ (Nova knjiga, 2017) predstaviće poznati crnogorski pisac i publicista Balša Brković.

Goran Samardžić je u osvrtu na novu zbirku Brkovićeve poezije, objavljenu nakon autorovih četiri romana i zbirke kratkih priča, istakao: "Poslije šesnaest godina Balša Brković objavljuje knjigu poezije. Balša je krenuo u poeziju onako furiozno kao bazni pjesnik. Bio je to jedan čudan spoj modernizma i tradicije. Palio je, bio je slušljiv. Onda kreće ta pauza za koju Baalša kaže da je u njoj napisao četiri romana i knjigu priča. Ja doživljavam ovu knjigu kao zbirku malih poema. Ovdje se Balša potpuno razbaškario, raširio. Ovdje već provejava jedno iskustvo. Ovdje ne samo da nisam naletio na lošu pjesmu, nego nisam naletioni na loš stih. Ova se zbirka dobro pekla prije nego što se našla u formi knjige. Opet je divno rekao na kraju knjige: da prozu piše kad on hoće, a poeziju kad ona hoće.”


Balša Brković je rođen 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je pet knjiga poezije, Konji jedu breskve (Pegaz, Beograd, 1985), Filip boje srebra (CDNK, Podgorica, 1991), Rt Svete Marije (Aurora, Zagreb, 1993), Contrapposto (Dignitas, Cetinje, 1998) i Dvojenje (DUKS, Podgorica, 2001); knjigu priča Berlinski krug (Prosveta, Beograd, 2008) i romane Privatna galerija (Durieux, Zagreb, 2002), koji je doživio četiri izdanja u preko 20.000 primjeraka, Paranoja u Podgorici (Vijesti, Podgorica, 2010), apsolutni hit godine u Crnoj Gori, i Plaža Imelde Markos (Vijesti, Podgorica, 2013). Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su u Češkoj (2007), Sloveniji (2006) i Albaniji (2007). Za ovaj roman Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003. Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma. Urednik je rubrike za kulturu i zamjenik glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista "Vijesti".

 

Sa autorom razgovor vodi Vladimir Vujošević, urednik u “Novoj knjizi”.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt