31.07.2017

Premijera predstave "Ukroćena goropad" u Budvi (Grad teatar)

U utorak, 01. avgusta, na ponti Brijega od Budve (ispod Santa Marije), sa početkom u 21.30h, biće premijerno izvedena ispitna predstava perspektivnog studenta režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Zorana Rakočevića „Ukroćena goropad“ nastala po poznatom Šekspirovom tekstu.

U želji da nastavi sa afirmacijom mladih stvaralaca, i reditelja i glumaca, „Grad teatar“ ovu predstavu radi u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja i Crnogorskim narodnim pozorištem. Značaj projekta je prepoznalo i Ministarstvo kulture Crne Gore, koje je pokrovitelj ove predstave.


Rakočević je student redovnog profesora Radmile Vojvodić i vanrednog profesora Petra Pejakovića.


Rediteljeva vizija poznatog Šekspirovog komada je čitana u novom ključu, tako da on ističe:     "Šekspirov mizogini komad o prevaspitavanju ženske prirode koja pokušava da se nametne kao ravnopravna muškarcu i da zauzme ulogu u društvu i porodici, makar približno značajnu kao što je jači pol ima, treba pročitavati kroz aktuelne socijalne karakteristike prava i sloboda savremenog društva, u kojima drugi polno-rodni identiteti pokušavaju da dobiju punu afirmaciju i jednakost. U doba konfekcijskog društva, koje u smislu duhovnosti kaska i za Šekspirovim vremenom, u kojem se život svakodnevno izbacuje na portale i društvene mreže, u svakom datom trenutku vrši self-marketing, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost, tako da živimo u doba kada smo podijeljeni na pripadnike i protivnike hrono ishrane, gej brakova, upotrebe bicikla kao prevoza u ekološke svrhe, isticanja seksualnih „izvitoperenosti“ kao odrednica za ličnost, mahanja svojim identitetom, ukusom, stavovima. Živimo u doba kad nas to čini osobom. Komad „Ukroćena goropad“ pročitao sam kao kroćenje takvog tipa identiteta, ali ne samo na planu Katarina – Petručio, već i na širem, društvenom planu, gdje sveopšta društvena travestija zauzima maha i svi se ističu kao ispozerisano, kvazi pobunjeno, fensi društvo. Komad je adaptiran da sadrži jedinstvo mjesta i vremena radnje, i smješten je na svadbi tj. ispod velikog svadbenog vela na jednom dekorisanom plažnom baru. Broj lica sveden je na osam. Katarina, travestirani muškarac, rastura svadbu svoje sestre i gura je u lezbijsku vezu, sve dok se njeni prosci i dalje bore za nju, a Katarina i Petručio zapadaju u odnos divljanja i kroćenja, gdje se razotkriju njihovi travestirani identiteti. Komad je komedija situacije sa elementima farse, a dozvoljava i izvođenje u ambijentu – plaže, plažnog bara, starih zidina i sličnih prostora”.

 

 

Adaptaciju teksta su uradili Jovana Bojović i Zoran Rakočević, Zoran Rakočević potpisuje i scenografiju ovog komada, kostimografiju su uradili Olivera Eraković Kosić i Zoran Rakočević, a dramaturg je Jovana Bojović.

 

U predstavi igraju: Marija Đurić, Vule Marković, Sanja Vujisić, Marko Todorović, Dragan Račić, Anđelija Rondović, Stevan Radusinović i Jelena Đukić.Predstava je na repertoaru festivala i 02. avgusta.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt