09.10.2017

Promocija knjige Gžegoža Latušinskog o Crnoj Gori

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u srijedu, 11. oktobra sa početkom u 19h biće promovisana knjiga poljskog stvaraoca i književnog prevodioca Gžegoža Latušinskog o Crnoj Gori, naziva „Crnogorska ozračja – književni i novinarski uvid“ na čijim je koricama slika Nikole Gvozdenovića, a intervju sa poznatim slikarem nalazi se u ovoj knjizi.

Nastupiće: Gžegož Latušinski, autor knjige i glav. urednik izdavačke kuće "Agawa" iz Varšave; Marija Latušinski, direktor izdavačke kuće; Vojćeh Kališevski, književni kritičar; Eugeniuš Kasjanovič, pjesnik i Slobodan Vukanović, pjesnik i glavni urednik časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Quest". Moderatror večeri biće Stanka Stanojević.

Gžegož Latušinski je pjesnik, prozni pisac, kritičar, antologičar, prevodilac i novinar. Jedan je od najboljih poznavaoca poezije jugoslovenskih naroda. Prvi je u inostranstvu objavio antologiju crnogorske poezije XX vijeka “Riječi koje su budne”, 2009. godine u Varšavi. Objavio je i dvotomnu antologiju srpske poezije 20 vijeka “Svi trenuci su tu i ništa ne prestaje da bude” 2008.godine i antologiju hrvatskog pjesništva 20 stoljeća “Pod žegom sunca i svježinom noći” 2010.godine. Sveslovensko književno društvo dodijelilo mu je 2009. visoko internacionalno priznanje “F. M. Dostojevski“ za nemjerljiv doprinos zbližavanju srpske i poljske književnosti. Nagrade za prevodilaštvo dobio je i od nacionalnih udruženja Srbije i Hrvatske, a maja ove godine dobio je i povelju Udruženja prevodilaca Crne Gore za za izuzetan doprinos razvijanju književnih i kulturnih veza između crnogorskog i poljskog naroda.


Sa antologijom Gžegoža Latušinskog "100 savremenih pjesnika iz Poljske" ovdašnja i šira javnost upoznata je preko bloka poljske poezije objavljenog u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu "Quest".

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt