11.03.2018

Promocija nove knjige "Po rubovima teksta" Dragana Radulovića

Promocija knjige eseja “Po rubovima teksta” Dragana Radulovića biće održana u utorak, 13. marta u Narodnoj biblioteci Budve sa početkom u 19h. O knjizi će govoriti dr Predrag Zenović i autor, dok će moderator biti Stanka Stanojević. Izdavač ove publikacije je JU Narodna biblioteka Budve.

Knjigu „Po rubovima teksta“ otvara esej „Čekajući knjige sa carine“ u kome autor kritički tematizuje čitanje Njegoševe poezije, pogotovo „Gorskog vijenca“. Potom slijede eseji: „Opomene i upozorenja Danila Kiša“, „Antropološki pesimizam Mihaila Lalića“, zatim  „Jeretičke linije Čeda Vulevića“   -  esej o još jednom crnogorskom klasiku kojemu, kako autor ističe u Uvodu „književna slava  za života nije bila posebno naklonjena“. Slijede: esej o hrvatskom pjesniku Albertu Goldštajnu – „Književne delicije Alberta Goldsteina", zatim „Misterij proze Mirka Kovača“, „Građansko iskušavanje države Dragutina Lalovića“ i na kraju „Mišljenje i viđenje Vladimira Vukićevića“.

 

Dragan Radulović je rođen 1969. godine u Cetinju. Objavio je zbirku priča „Petrifikacija“ (2001), roman „Auschwitz Café“ (2003), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Disneylandu“ (2005), zbirku priča „Splav Meduze“ (2007) i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića“ (2011). Eseje i prozu objavljuje u književnim časopisima i na internet portalima u Crnoj Gori i regionu. Odlomci iz njegovog romana, priče i eseji prevođeni su na engleski, slovenački, švedski, njemački, bjeloruski, italijanski i mađarski jezik. Svojom pričom zastupljen je u američkoj antologiji „Najbolje evropske priče 2013“. Za književno stvaralaštvo dobio je nagradu Grada-teatra „Stefan M. Ljubiša“ 2009. godine. Član je crnogorskog PEN-a, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, a od maja 2013. godine predsjednik je Matice crnogorske.

                                              

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt