03.10.2019

Promocija publikacije "Prevaziđimo različitosti" sjutra u Puževoj kućici

Povodom obilježavanja svjetskog Dana cerebralne paralize, sjutra u 18h u prostorijama NVO „Puževa kućica“ Budva, (tržni centar TQ Plaza, I sprat), biće održana promocija prve publikacije „Prevaziđimo različitosti" u izdanju NVO „Sedma sila mladih“ i NVO Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“.

Tim povodom biće održan panel na temu „Inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju“ na kom će biti riječi o pitanjima sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa smetnjama u razvoju, njihovim pravima za ravnopravno učešće u životu zajednice, ali i obavezi društva da im stvori te uslove.


Na panelu koji će biti otvoren za javnost govoriće Nataša Anastasov, izvršna direktorica NVO „Puževa kućica“, Zorica Radenović, predsjednica NVO „Sedma sila mladih“ i urednica publikacije, Mirjanka Jović, logoped, Marija Cimbaljević, defektolog i Nataša Stanković, fizioterapeut.


Cilj projekta „Prevaziđimo različitosti“ je poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju, skretanje pažnje javnosti na njihov položaj u društvu i zajednici, povećanje informisanosti lokalne zajednice o njihovim potrebama, značaju i ulozi inkluzije, kao i povećanje učešća mladih u socijalizaciji njihovih vršnjaka sa smetnjama u razvoju.


Publikacija „Prevaziđimo različitosti" donosi niz tekstova i razgovora na temu inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju. U Publikaciji su objavljeni svi tekstovi i istraživanja nastala tokom projekta, kroz razgovore sa stručnjacima (psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, predstavnicima Udruženja, roditeljima, djecom i mladima). Kroz tekstove na temu inkluzije i socijalizacije djece i mladih sa smetnjama u razvoju ukazali smo na postojeće stanje i uticali na svijest o značaju iste.

 

Publikaciji su doprinijeli svi oni koji su govorili o ovoj tematici, iznoseći svoja mišljenja, zapažanja i stavove. Izrađena je u okviru istoimenog projekta koji je finansiralo Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore. Sadržaj publikacije predstavlja isključivu odgovornost autora i ne odražava nužno stavove Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt