07.05.2019

Solistički koncert flautistkinje Ksenije Franete u Budvi

U četvrtak 9. maja, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu, održaće se koncert mlade budvanske flautistkinje Ksenije Franete. Klavirska pratnja na koncertu Ksenije Franeta biće Ana Mihaljević i Sofia Sindik Bubanja.

Ksenija Franeta svoje muzičko obrazovanje započinje u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi u klasi prof. Ane Brajak. Godine 2015. upisuje Srednju muzičku školu u Tivtu u klasi prof. Brune Matijević, a završava je kod prof. Žane Lekić. Dobitnica je brojnih prvih i drugih nagrada u solo kategoriji i kategoriji za kamernu muziku na državnim i međunarodnim takmičenjima. Imala je mnogo nastupa, od kojih se ističe Popodnevni koncert klasične muzike 1. januara 2019, gdje je solistički nastupila sa Revijskim orkestrom Crne Gore, pod dirigentskog palicom prof. Radovana Papovića. Tokom svog školovanja usavršavala se kod eminentnih i svjetski poznatih profesora iz Evrope. Neka od zvučnih imena su: Ljubiša Jovanović, Marina Nenadović (Srbija); Milena Lipovšek, Alenka Zupan, Nataša Paklar Marinković, Matej Zupan (Slovenija); Dejan Gavrić (Njemačka); Felix Renggli (Švajcarska); Luisa Sello, Alberto Busettini (Italija).

 

            Ana Mihaljević je nižu i srednju muzičku školu završila u Kotoru, a diplomu je 2003. godine stekla na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi istaknutog pijaniste i profesora Borisa Kraljevića. Dobitnik je prvih nagrada na državnim takmičenjima 1999. i 2001. godine. Predstavljala je Crnu Goru na Susretima muzičara jugoistočne Evrope u Sarajevu, 2002. Nastupala je u svim koncertnim salama u Crnoj Gori, a ističu se koncerti na Zimskim i Ljetnim danima muzike u Herceg Novom,  Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, Dvorcu kralja Nikole u Baru,  crkvi Sv. Duha u Kotoru. Tokom 2011. godine nastupila je sa violinistom Vujadinom Krivokapićem u prestižnoj sali Haus der Musik u Beču, kao i na festivalu NIMUS u Nišu. Djeluje i kao profesor klavira u muzičkoj školi „Vida Matjan” u Kotoru.

 

Iz JU Muzeji i galerije Budve, pozivaju sve građane i ljubitelje klasične muzike da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt