19.10.2017

Tatjana Kuljača - Sofija i čarobna bašta na Beogradskom sajmu knjiga

Nakon prve knjige „Kako raste mama“ naša sugrađanka Tatjana Kuljača usputila se u svijet bajki i napisala knjigu za djecu „Sofija i čarobna bašta“ koja će biti promovisana u srijedu, 25.10.2017. u 18 sati, na Beogradskom sajmu knjiga, štand izdavačke kuće ,,Samo korak”, hala 1. Gosti će imati priliku da zajedno sa autorkom otkrivaju tajnoviti svijet čarobne bašte i Sofijine avanture. Za one koji požele da kupe knjigu spremljeni su pokloni iznenađenja – čarobne ogrlice! Baš onakvu kakvu ima i Sofija iz priče.

Autorka je bajku počela da pise prošle zime, inspirisana kćerkom Sofijom.

 

-Ideja je bila da nas dvije napišemo kratku bajku. Međutim, kad sam stigla do četvrte strane shvatila sam da je priča koja se otvara mnogo dublja i bogatija i da pišem fantaziju za djecu koja se neće završiti nakon par strana. Inspiracija mi je bila ćerka Sofija, moje i njeno djetinjstvo, vikendica na selu kod moje bake i njena čudesna bašta koja je baš onakva kakvom sam je u knjizi opisala. Kad sam jednom ušla u magični svijet vilenjaka i čarobnjaka slike su se samo smjenjivale. Moje je bilo samo da ih zapišem. Ni u jednom momentu nijesam imala potrebu, niti muku da razmišljam šta ću da napišem. Nisam kontrolisala pisanje. Pisanje je ovladalo mnome.

 

Psihologica Manuela Kamikovski u analizi knjige "Sofija i čarobna bašta" izdvojila je deset tema i poruka o kojima se može pričati sa djecom u toku i nakon čitanja ove knjige. One im pomažu da se razviju u zdrave i zadovoljne osobe a tiču se prihvatanja različitosti, pozitivnog stava pri rješavanju problema, konflikata sa roditeljima i vršnjacima, prevazilaženju nepremostivih razlika, vječitoj borbi dobra i zla, vjerovanju u svoje moći, opreznosti i važnosti prijateljstva i ljubavi.

 

Po obrazovanju Tatjana Kuljača je magistica menadžmenta u hotelijerstvu, po profesiji-direktorka prodaje, po hobiju-spisateljica, kolumnistkinja, po božjoj volji Mama. Kaže da je to najljepši "posao" zbog kog vrijedi staviti sebe u drugi plan i misliti na svoje potomstvo. Rođena je u Sarajevu, odrasla u Konjicu, malom gradiću u Hercegovini do 1992. godine, kada je sa porodicom, zbog rata u Bosni i Hercegovini, otišla u Nikšić, gdje je završila osnovno obrazovanje i Gimnaziju. Osnovne studije završila je na Fakultetu za turizam u Kotoru, a postdiplomske magistarske studije na Fakultetu za turizam u Baru. Živi i radi u Bečićima.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt