13.06.2017

Kristina Tokarskaja - Nikada se neću nagledati ljepota Crne Gore

Često putujem kroz Crnu Goru, kao stranac i mještanin u potrazi za novim ljepotama i vidicima koje želim doživjeti. Često me ostave bez daha prizori visokih planina, neba i mora. Hladne zime u planinama i žarka ljeta na primoriju.

 

 

Već na prvi pogled turisti se zaljube u more i plaže koje se protezu duž obale. Ne samo turisti, žacarani ljepotom su i stanovnici ove zemlje. Posebno zodovoljstvo čine šetnje uz obalu i pogled na pučinu mora koja je svaki put drugačija.

Na primoriju se ljeti odvija poseban život. Gradovi su prebukirani, sve vrvi od svijeta, muzike i plesa tokom noći. Čak i mali gradovi poput Sutomora, ljeti su puni života. Turisti uživaju u čarima ljeta i obilazaka Starih primorskih gradova.

Ni tokom ostalih godišnjih doba Crna Gora ne gubi na svojoj ljepoti. Zbog zimzelenog drveća jesen na primorju nije prepoznatljiva kao u sjevernim predjelima. Ipak, dovoljno je otići malo visočije u planine i uživati u njenim čarima.

U Cetinju, prijestonici Crne Gore i na Lovćenu jesen je najbogatija. Šume su obojene pastelnim bojama a zemlja “posuta zlatom”. Korita rijeka i jezera koja su tokom ljetnjih mjeseci isušena tada se opet pune vodom. Kanjoni rijeka Tare i Morače i Crno jezero na Durmitoru prolaznike ostavljaju bez daha.

Zime u Crnoj Gori pružaju poseban ugođaj. Gradovi poput Kolašina i Žabljaka puni su života. Sniježne planine i staze spremne su za skijanje. Svi uživaju, djeca se igraju u snjegu, a odrasli uživaju u beskrajnim pogledima na planine prekrivene snijegom.

Iako na primorju nema snjega ono je i zimi prelijepo. Kotor, Budva, Bar i Herceg Novi odmaraju u tisini. Nema bučnih diskoteka, barova i noćnih klubova i tek tada se osjeća prava ljepota Primorija.

S proljeća nove žive boje. Na primoriju prve vrucine. Miriše cvijeće. Obala je još uvijek tiha. Uz obalu tišina koju samo cvrkut ptica i šum mora narušava. I na Skadarskom jezeru sve buja i cvjeta. Dosta je neobičnih ptica, a u vodi još neobičnijih riba. 

Crna Gora je čarobno mjesto koju ne možete da ne volite.

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt