31.03.2018

Tea Babić - Anđeoski junak

 "Ćao Tea" bile su poslednje riječi mog junaka.

 

Mnogi moji vršnjaci imaju svoje glavne junake. To su obično junaci iz nekog filma,serije, knjige ili priče. Moj junak jeste moja baka. Junaci se bore, bore se da pobjede. Moja baka se borila da pobjedi najgoreg protivnika - bolest. Bila je junak, borac, dobar čovjek i najbolja baka. Iako je izgubila bitku, ona će za mene ostati zauvijek junak.

Znala je da je protivnik opasan, naoružan i da svakog časa može preuzeti vođstvo, pobijediti, a nju odvesti negdje daleko. Na nebu s anđelima, na mjestu gdje neće biti nepodošljivih bolova, neprospavanih noći, odlaska u bolnice. Znala je da ima podršku svoje unuke, koja se svakoga dana molila za zdravlje svoje bake, da će biti bolje, bolest otići daleko, a ona ostati nasmijana i srećna.

 

Nažalost umjesto odlaska bolesti, ona je otišla. Iz dana u dan postajalo je sve lošije. Terapije, specijalisti, onkologija, doktori trudili su se se da pomognu, sli nažalost pomoći nije bilo. Da bi mene sačuvali poslali su me na selo. Rekla sam joj ,,ćao“, stisla ruku i poželjela da je sve to samo ružan san, al htjela ja to prihvatiti ili ne, to je bila realnost.

 

Poslednje što sam čula od nje bilo je ,,ćao Tea“. U suzama sam otisla niz stepenice do kola znajući da je poslednji put vidim. Htjela sam da se vratim, da je zagrlim i zahvalim se još jednom za sve što je učinila za mene, za uljepšano djetinstvo, naučene lekcije, ispričane priče, i volju za životom. Znajući da bi je to jos vise uznemirilo, otišla sam. Tužnija neko ikad, i srećna što sam takvog nekog imala u životu.  Dvadesettrećeg maja u 04:30 u Kotorskoj bolnici bitka je bila završena, a moja baka negdje daleko odnešena. Daleko od mene, od bolesti, mučenja i bolova.

 

Moja baka je izgubila borbu, ali će za mene sada i zauvjek biti neko po kome ću pamtiti djetinstvo, ljubav, radost prethodnih 18 godina. Na nebu je sigurno mirna, ne trpi bolove, nedostaje. U mom srcu će ostati dokle god moje kuca.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt