27.11.2019

Žena koja nam je pružila ljubav i naučila nas magičnoj igri pod obručem

„Danas mogu reći da su nam momenti provedeni sa Andrijanom Radoman bili temelj za čitav život. Zahvaljujući njoj, mnoge djevojke su prevazišle povučenost. Sport nam je svima stvorio osjećaj pripadnosti i fair-play igre, kako na košaraškom terenu, tako i u životu.“ 

 

Piše: Lea Rovčanin

Kroz život upoznajemo različite ljude, ali samo neke zavolimo pravom i iskrenom ljubavlju. To su oni koji nas osvoje svojim stavovima, iskrenošču i spremnošću da se žrtvuju.

 

Imala sam tu sreću da upoznam nekadašnju košarkašicu ŽKK "Budućnost" Andrijanu Radoman, koja je izvjesno vrijeme trenirala podmladak u budvanskom KK "Orion", čiji sam član bila. Uvjek nasmijanog lica i spremna za razgovor, naučila nas je mnogo toga o sportu i životu.

 

Na jednom od prvih treninga, uputila nam je riječi koje i danas pamtim:

 

" Ako iskreno ne zavolite ovaj sport pod obručem, košarku nemojte trenirati. Najbolji rezultati proizilaze iz ljubavi i povjerenja". 

 

 

Tokom vremena koje je provela sa nama, naučila nas je da nikad ne odustajemo, da se hrabro borimo za ekipu i pobjedu, baš onako kako je ona naučila od svojih trenera. Često je znala da nam kaže:

 

„Svaki put, kada nešto koči realizaciju neke moje zamisli, pođem od toga gdje ja griješim i šta treba da promijenim…“ 

 

Kroz metaforu i poređenje, brzo smo shvatili kretanje na košarkaškom terenu. Neke savjete primjenjivali smo i u svakodnevnom životu. Prijali su nam razgovori sa njom.

 

Danas mogu reći da su nam momenti provedeni sa Andrijanom Radoman bili temelj za čitav život. Zahvaljujući njoj, mnoge djevojke su prevazišle povučenost. Sport nam je svima, stvorio osjećaj pripadnosti i fair-play igre, kako na košaraškom terenu, tako i u životu.

 

Vremenom, Andrijana nam je prenijela znanje kako košarku da posmatramo kao igru, koja nas tjera na brzo razmišljanje i akciju. Igrač mora biti konstantno uključen, da bi vremenom stekao sposobnost da prepozna smjer u kom se ekipa kreće. Na taj način, tim dobro funkcioniše.

 

Kroz sport, Andrijana nam je pružila i mnogo ljubavi. Govorila nam je:

 

„Ljubav će djetetu osvijetliti put, pa i onda kada ne uradi nešto kako treba, ponovo će pokušati i uspjeti.“:

 

Shvatili smo da su ponavljanje, upornost i istrajnost suština uspjeha. Andrijanina misija da nam prenese svu ljepotu koju nosi ova magična igra pod obručem, bila je uspješna.

 

 

Sa 16 godina Andrijana Radoman postala je kapiten podgoričkog KK „Mladost“, koji je za godinu dana napravio fuziju sa KK „Budućnost“.

 

Pod okriljem „Budućnosti“, osvojili su drugo mjesto na juniorskom državnom takmičenju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Tada počinju njene kapitenske obaveze koje su trajale sve do 1997. godine, kada je, teškog srca, napustila sport iz porodičnih razloga. Dres sa brojem 12, nakon osam godina kapitenske pozicije, predaje kvalitetnoj košarkašici Ivi Perovanović, koja je 2011. godine bila jedna od deset najboljih košarkašica Evrope.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt