27.06.2018

Balša Popović, golman FK Grbalj - Gajim velike ambicije

Balša Popović, osamnaestogodišnji Budvanin, golman fudbalskog kluba „Grbalj“ i omladinski reprezentativac Crne Gore. U protekloj sezoni dokazao se kao veoma perspektivan i talentovan. Za „Krug mladih“ govori o ljubavi prema fudbalu, svojim ambicijama i karijeri koja je u usponu.

 

Pripremio: Vladimir Perazić

 

Kada si spoznao svoja interesovanja prema sportu? Šta te je privuklo fudbalu?

 

Čim sam prohodao. Potičem iz sportske porodice. Tata je dugogodišnji trener, prije toga bio je i golman, brat Stefan je takođe golman, najstariji brat Jovan se takođe  bavio fudbalom. Sve to uticalo je da i ja krenem tim stopama.

 

Bavljenje sportom zahtijeva neizmjeran rad i trud. Da li te ljubav prema fudbalu motiviše da istraješ u tome što radiš?

 

U fudbalu postoji mnogo odricanja. I pored toga što često nemam vremena za neke stvari, trudim se da ne odustajem. Treniram više i bolje kako ta odricanja ne bi bila uzaludna. Naravno, tu je i ljubav prema fudbalu bez koje ne bi bilo moguće graditi sportsku karijeru.

 

Pored pravila igre, u sportu kao i u životu se svakodnevno uči. Kakav bi trebao biti odnos trenera i igrača da bi timski rezultati bili zadovoljavajući?

 

Na prvom mjestu je poštovanje. Poštovati ono što trener kaže, učiti i usvajati što više korisnih savjeta kako bi na terenu i kasnije tokom sportske karijere bilo lakše. Smatram da dobar trener ima značajnu ulogu za uspjeh sportista i tima koji predvodi.

 

Primjenjuješ li znanje i iskustva starijih fudbalera?

 

Naravno. Od strijih ima dosta toga da se nauči. Oni su prošli dosta toga u fudbalu i svaki njihov savjet znači podjednako kao i trenerov. Takodje, pokušavam sam da “snimim” neke stvari i kasnije ih primijenim.

 

Balša Popović sa najboljim crnogorskim fudbalerima Stevanom Jovetićem i Stefanom Savićem

 

Tvoj brat, Stefan, je prvi golman fudbalskog kluba Petrovac. Koliko ti pomaže i vidiš li u njemu jednog od sportskih uzora?

 

Često u pauzi treniramo zajedno, kao iskusniji sugeriše mi i ispravlja gdje griješim.  Znači mi što je i on golman. Učim dosta od njega i nadam se da ću u njegovim godinama biti bolji.

 

Balša sa braćom Stefanom i Jovanom

 

Član si omladinske reprezentacije Crne Gore. Koliko često se okupljate i da li je teže igrati za klub ili u reprezentativnom dresu?

 

Okupljamo se najmanje jednom mjesečno. Za sada sam prošao sve mlađe selekcije. Velika je čast nositi grb nacionalnog tima i predstavljati svoju zemlju. Za mene ne postoji velika razlika igranja u klubu i reprezentaciji, uvijek nastojim da dam sve od sebe.

 

Lazar Carević se dokazao u Grblju i dosegao do slavne Barselone. Hoćeš li nastaviti njegovim stopama? Kakve su ti ambicije?

 

Sigurno da mi je treniranje sa Lazarom dosta pomoglo i omogućilo da napredujem i učim od budućeg "jedinice" Barselone. Nadam se da ću nastaviti njegovim stopama. Gajim velike ambicije ali preda mnom je još dosta rada i treniranja kako bih došao do tog nivoa.

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt