18.06.2017

Iva Kuljača - Plivanjem do medalja

Povučena i ne tako pričljiva, djevojčica Iva Kuljača, pozvana je u našu redakciju. Odmah sam zapazila neobičnu skromnost i držanje, kao da nije svjesna onog što joj se događa. Pažljivo je slušala pitanja. Oko vrata zveckale su joj medalje.

Iva je učenica osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” i član Plivačkog kluba Budva. Na prošlogodišnjem trećem Međunarodnom proljećnom Kamelija kupu, osvojila je čak tri medalje: zlato i srebro u štafetama i bronzu za plivanje od 25 metara leđno. Kaže da je nakon takmičenja bila vrlo srećna i ponosna na sebe.

 

Piše: Jovana Jagetić

NA POČETKU

 

Da počenem da treniram plivanje podstakli su me uspjesi moje sestre Jovane Kuljače, koja je prvak Crne Gore u leđnom plivanju na 200 metara. Treniram plivanje i nijesam se pokajala zbog te odluke. Osvojene medalje dokaz su da nijesam pogriješila.

 

TAKMIČENJA

 

Učestvovala sam na Međunarodnim takmičenjima u Kotoru, Kamelija kupu, na kom sam osvojila sve tri medalje: zlato, srebro i bronzu. Za mene je to veliki uspjeh. Nastaviću da se trudim kako bih potvrdila svoj kvalitet.

 

 

 

 

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Želim da nastavim da treniram plivanje i da budem uspješna u onome što radim. 

 

TREMA

 

Imala sam tremu, posebno pred prvo takmičenje. Bila sam jako uzbuđena, ali, to me nije omelo da dam sve od sebe i osvojim medalje. Neobično je što odmah po ulasku u vodu trema nestane. Tada imam priliku da pružim maksimum.

 

NAJDRAŽI TRENUCI

 

Takmičenja na kojima sam učestvovala i osvojila više medalja. Kada sopštavaju rezultate preplave me emocije, a kada čujem svoje ime osjećam se ispunjeno. Mogu reći da su se redovni treninzi isplatili.

 

PREPORUKA

 

Plivanje pozitivno utiče na fizičko zdravlje i psihu. Od kada treniram primjećujem pozitivne promjene na svom tijelu, pravilnije držanje, zdravija sam i zadovoljnija. Osim toga slobodno vrijeme koristim na kvalitetan način.

 

PODRŠKA

 

Najveća podrška mi je porodica. Zatim prijatelji i učiteljice. Mnogo dugujem Dragici Zeković, koja me je naučila osnovima plivanja. Sada treniram sa Danijelom Franeta. Prija mi kada me pohvali i stimuliše da nastavim da radim više i bolje.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt