15.08.2017

Krsto Ljubanovic, golman Češke Slavije - Korak po korak do cilja

Omladinski reprezentativac Crne Gore Krsto Ljubanović, još jedan je u nizu momaka sa naših prostora koji sigurnim korakom gazi stazom svjetski uspješnih sportista. Talentovani mladi golman iz Crne Gore i FK Petrovac, odlazi pravo u Češku “Slaviju”. Naredne tri godine braniće mrežu aktuelnog šampiona koji je na korak od ulaska u Ligu šampiona.

 

Piše: Marija Kaluđerović

 

Životna priča mladog Budvanina, dokaz je su snovi ostvarljivi ukoliko u njih vjeruješ i marljivo radiš na njihovom ostvarenju. Krsto potiče iz "golmanske porodice" pa je bilo logično da nastavi stopama svojih prethodnika. Prve korake u svijetu fudbala napravio je u FK Mogren , a prethodne godine čuvao je gol omladinaca Petrovca.


Prije potpisivanja trogodišnjeg ugovora sa “Slavijom”, za talentovanog golmana iz Crne Gore bili su zainteresovani prestižni klubovi Sevilja i Gorona. Iako je Gorona filijala Manchester City –a, Krsto je odlučio da čuva gol Slavije iz Praga.


Obradovao nas je uspjeh ovog momka, našeg druga i sugrađanina te smo ga potražili da za naš časopis kaže dvije - tri o sebi i svom uspjehu. Nije se Krsto bunio znajući da su drugovi uz njega i da smo mu podrška na putu do uspjeha.


Šta je presudilo da pored interesovanja Manchester City-a i Sevilje ipak potpišes za Slaviju?


Presudilo je to što je Slavija klub koji napreduje, ima vrhunske trenere golmana, klub koji dosta ulaže u mlađe kategorije. Odlučio sam da idem korak po korak do uspjeha.


Kakav je osecaj iz malog kluba kao sto je Petrovac preći u jedan veliki, svima dobro poznat klub?


Zaista je nevjerovatan osjecaj biti član jednog ovakvog kluba koji će sigurno prezimiti u Evropi. I još imati priliku da treniram sa velikim igračima poput Dannya, Antiltopa.

 

 

Tvoji planovi za buducnost?


Korak po korak. Sada sam tu gdje treba da se dokažem. Da napredujem, učim, ispravljam greške i pružam što bolje partije na terenu.


Pored talenta šta jedan uspješan sportista treba da posjeduje?


Pored talenta treba da posjeduje veliku volju i želju za radom, ( u toj mjeri da se fanatizam graniči sa ludilom), da je istrajan i psiholoski spreman da izdrži sve, kako bi došao do željenog cilja.


Kada si počeo da treniraš fudbal?


Dolazim iz fudbalske porodice, kao klinac gledao sam oca na terenu. Fudbal je za mene bila ljubav na prvi pogled. Imao sam osam godina kada sam počeo da treniram.

 
Tvoj idol u svijetu fudbala je?


Moj prvi idol bio je golman Iker Casillas. Kasnije je to postao Thibout Courtois.

 

 

Na kraju, Krsto nije propustio priliku da se zahvali klubovima iz kojih je potekao: FK Mogrenu, OFK Petrovcu, njegovom prvom treneru Božidaru Vuksanoviću, kao i trenerima koji su velikim dijelom zaslužni za njegov uspjeh: Vanji Pejoviću, Djolu Čoloću i Acu Nedoviću.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt