02.11.2017

Odbojkaški klub Mediteran - Vraćaju sjaj budvanskoj odbojci

Iako relativno mladi, odbojkaški klub “Mediteran”, polako, ali sigurno vraća Budvi epitet odbojkaškog grada. Mladi odbojkaši i odbojkašice, ovog, tek dvije godine starog kluba, postižu zapazene rezultate na brojnim turnirima i utakmicama. Imena nekih od njih već se nalaze na spisku reprezentativaca Crne Gore. Prema riječima osnivača i trenera: Predraga Ćorluke i Marka Bagarića, šansu da brane boje svog kluba, imaju isključivo oni koji se istaknu jakom voljom, tehničkim sposobnostima i fizičkom spremnošću.

 

Pripremila: Marija Kaluđerović

 

Iako relativno mladi, odbojkaški klub “Mediteran”, polako, ali sigurno vraća Budvi epitet odbojkaškog grada. Mladi odbojkaši i odbojkašice, ovog, tek dvije godine starog kluba, postižu zapazene rezultate na brojnim turnirima i utakmicama. Imena nekih od njih već se nalaze na spisku reprezentativaca Crne Gore. Prema riječima osnivača i trenera: Predraga Ćorluke i Marka Bagarića, šansu da brane boje svog kluba, imaju isključivo oni koji se istaknu jakom voljom, tehničkim sposobnostima i fizičkom spremnošću.


Nakon što je ukinut odbojkaški klub Budvanska rivijera, postavilo se pitanje šta će biti sa odbojkom u gradu koji je dugo važio za odbojkaški centar Crne Gore. Vrhunski sportisti i treneri, Predrag Ćorluka i Marko Bagarić, uspjeli su u namjeri da osnuju školu odbojke za dječake i djevojčice, u kojoj će moći da ih obuče osnovnim odbojkaškim elementima. Potraga za talentima, sklanjanje djece s ulice, buđenje svijesti o zdravim stilovima života i razvijanje timskog duha, samo su neki od razloga formiranja, sada već poznatog kluba “Mediteran”.
Predrag Ćorluka je selektor kadetske reprezentacije Crne Gore i dugogodišnji trener Budvanske rivijere, a Marko Bagarić, bivši reprezentativac Crne Gore, bivši igrač Budućnosti i Budvanske rivijere.


Koji su bili početni ciljevi i planovi kluba, a koji su danas?


Početni ciljevi i planovi kluba bili su vezani uglavnom za omasovljenje dječaka i djevojčica. S obzirom na to da je svaki početak težak, a pogotovo u sportu kao što je odbojka, bili smo svjesni da ništa neće ići preko noći, te da će nam trebati dosta vremena i strpljenja da klub postavimo na čvrste temelje. Današnji planovi su veći, cilj nam je bio da svake godine odemo korak naprijed, što smo jednim dijelom i uspjeli kroz brojna takmičenja pod okriljem Odbojkaškog Saveza Crne Gore. Naš klub se danas takmiči u Druoj ligi za žene, kao i u svih šest mlađih kategorija (pioniri/pionirke, kadeti/kadetkinje, juniori/juniorke ).


 

Kako procjenjujete kvalitet i posvećenost generacija odbojkaša sa kojima trenutno radite?


Na našim treninzima prisutan je veliki broj dječaka i djevojčica, i normalno je da se izdvoje oni koji posjeduju određeni kvalitet i koji su maksimalno posvećeni ovom sportu. Sa njima pažljivo i predano radimo, trudimo se da im omogućimo što bolje uslove i kvalitetne treninge, koji će im biti dobra podloga za dalje usavršavanje i građenje odbojkaške karijere.


Na čemu insistirate u trenažnom procesu i kojih se kriterijuma pridržavate u radu?


U trenažnom procesu insistiramo na fizičkoj pripremljenosti, kao i osnovnoj odbojkaškoj tehnici. Djeca koja žele igrati ozbiljnu odbojku moraju savladati tehniku na dosta visokom nivou. Što se tiče kriterijuma uglavnom se pridržavamo toga da je trening jedino mjerilo na osnovu čega će trener odlučiti da li je neki igrač spreman za ozbiljnu odbojku. Svaka grupa ima dovoljan broj djece gdje oni imaju zdravu konkurenciju u kojoj se svako bori za svoje mjesto u timu.


Da li u redovima onih koje trenirate postoji potencijal za veće domete u karijeri?


U našem klubu trenutno ima nekoliko dječaka i djevojčica kojima predviđamo uspješnu odbojkašku karijeru. Međutim, s obzirom na to da se radi o veoma mladim igračima, za uspješnu karijeru je potrebno dosta mukotrpnog rada, odricanja i spremnosti da se uplovi u ozbiljne odbojkaške vode.


Može li klub koji predvodite u budućnosti da vrati Budvu na odbojkašku mapu Crne Gore?


Mi se iskreno nadamo i težimo tome da naš klub u budućnosti ucrtamo na odbojkašku mapu Budve i Crne Gore. Dosta toga smo već postigli uključujući se u takmičenja u našoj zemlji, kao i slanjem reprezentativaca i reprezentativki u nacionalne selekcije. Međutim, na tome se nećemo zaustaviti, jer smatramo da naš klub ima preduslove za jači i ozbiljniji rad, koji će doprinjeti razvoju odbojke u Budvi i Crnoj Gori.

  

 

Kakva je perspektiva odbojke u Crnoj Gori i regionu?


Perspektiva odbojke u Crnoj Gori je veoma velika, međutim stručnost i uslovi su ti od kojih u ovom momentu zavisi dosta toga. Perspektivnih i talentovanih dječaka i djevojčica sigurno ima, ali njima treba omogućiti osnovne uslove za rad, počevši od sportske dvorane u kojoj će imati dovoljan broj treninga, zatim rekvizita koji će pomoći u sportskom osposobljavanju, i na kraju omogućiti rad sa kvalitetnim i stručnim trenerima koji će toj djeci prenjeti svoje znanje.


Na nedavno održanom Mediteran Kupu odmjerili ste snage sa ekipama iz Herceg Novog, Trebinja i Kotora. Da li ste zadovoljni igrom naših odbojkašica?


Na prvom "Mediteran Kupu" smo zauzeli drugo mjesto u konkurenciji pomenutih ekipa. Veoma smo zadovoljni postignutim uspjehom, kao i odnosom i zalaganjem naših mladih odbojkašica. Ovaj turnir nam je poslužio kao uvod u ono što nas čeka, a to je takmičenje u Drugoj ligi Crne Gore za žene, u kojoj nastupamo sa našim kadetskim sastavom.


 

Koliko su turniri poput nedavno održanog važni za dalji razvoj mladih sportista i da li ih u dovoljnoj mjeri ima kod nas i u regionu?


Turniri poput "Mediteran Kupa" su odlična prilika da treneri provjere kvalitet svoje ekipe, isprobaju sve igrače(ice), i steknu jasniju sliku o stanju svoje ekipe prije zvaničnih takmičenja. Sličnih turnira kod nas i u regionu ima, međutim nije lako obezbijediti uslove za učešće na takvim turnirima. Oni služe prije svega da se igrači oprobaju na što više utakmica i sa rivalima iz svojih generacija. Odbojkaški klub "Mediteran" će se potruditi da ove godine povede svoje igrače na tradicionalni turnir pionira u Obrenovcu, kao i Prvomajski turnir za kadetkinje u Beogradu.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt