08.10.2017

Plivački - vaterpolo klub, Budva - Spremni za nove izazove

Plivački - vaterpolo klub, Budva iz godine u godinu postiže zapažene rezultate, iako se prema riječima trenerice Danijele Franete ne mogu pohvaliti brojem takmičenja u jednoj sezoni. U prethodnoj sezoni plivači Budve osvojili su 267 medalja, oborili više od 20 rekorda Crne Gore i bili ekipni prvaci Crne Gore na ljetnjem i zimskom državnom prvenstvu.


Ove godine pripreme za takmičenja počele su na vrijeme i u odličnim uslovima, a treneri svakodnevno rade sa djecom u više termina: jutarnji trening za djecu koja idu u medju-smjenu od 08:30 do 09:30, zatim od 12:30 do 13:30 i popodnevni trening od 16 do 17:30. Novost je i to da je upis u plivački klub ove godine besplatan.

 

Pripremila: Marija Kaluđerović

Danijela Franeta, za “Krug mladih” govori o uspjesima Plivačkog kluba Budva, plivanju kao najzdravijem sportu kao i o tome šta je sve potrebno da bi neko postao uspješan takmičar.


Zašto plivanje važi za najzdraviji sport?


Plivanje je ljudska aktivnost koja postoji od kad je i čovjeka. Vršene su razne analize na osnovu kojih se došlo do zaključka da je plivanje najzdraviji sport. Plivanje ne opterćuje zglobove kao ni kičmu, vodoravni položaj tijela ubrzava cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu. Plivanje kao sportska aktivnost pozitivno utiče na krvni pritisak, pluća (kod djece koja se bave aktivno plivanjem poboljšava se kapacitet pluća do 30 posto), astmu, stres i napetost. Plivanje je sport za sve, pravilno razvijanje za djecu a vid rekreacije i opšteg fizičkog balansa kod starijih.

 


Ko može da postane član Plivačkog kluba i da li postoje određeni uslovi za to?


Sva zainteresovana djeca mogu da postanu članovi Plivačkog kluba. Jedini uslov za upis je da dijete zna da se održava na vodi.


Koja pravila i tehnike plivanja uče početnici? Koliko je važno pravilno disanje i na koji način se ono postiže?


Sve početnike koji dodju kod nas učimo prvenstveno da se opuste i da zavole vodu, djeca koja su vodu prihvatili kao prirodnu sredinu mnogo brže savladaju početne stvari. Pravilno disanje je i najvažnije u obuci tehnike plivanja gdje svakom djetetu pojedinačno posvećujemo vrijeme dok isto ne savlada. Svako dijete kao i svaki čovjek je osoba za sebe tako da tehniku disanja neko savlada veoma brzo, ali imamo i veći broj djece kojima je potrebno mnogo više vježbanja.

 

Koje uslove i kriterijume treba da zadovolje početnici da bi postali tamičari?


Da bi neko postao takmičar mora mnogo više da se posveti treningu. Plivanje je sport gdje postoje četiri plivačke tehnike. Pravilno izvođenje tenike kao i tehnika okreta i starta su ključne da neko postao takmičar.

 


Na kojim takmičenjima učestvujete tokom godine i koliko su članovi Plivačkog kluba Budva uspješni na tim takmičenjima?


Ne možemo se pohvaliti brojem takmičenja u jednoj sezoni, smatram da je šest takmičenja godišnje jako malo. U narednom periodu ćemo se truditi da nastupimo na još nekoliko takmičenja. U protekloj sezoni plivači Budve osvojili su 267 medalja: 79 zlatnih, 111 srebrnih i 77 bronzanih. Oboreno je preko 20 rekorda Crne Gore. Sa osvojenim titulama ekipnog prvaka Crne Gore na ljetnjem i zimskom državnom prvenstvu i brojem oborenih državnih rekorda, ekipa Budve je bila najbolja ekipa u 2016-oj godini.

 


Zadovoljni ste uspjehom crnogorskih takmičara na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Kakva su dalja očekivanja?


Naši predstavnici, Jovana Terzić iz Hercen Novog, Boško Radulović i Ado Gargović iz Budve takmičili su se na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti i opravdali naša očekivanja. I pored velike treme koju su imali, rezultati su bili u granicama njihovih najboljih vremena. Zadali su sebi da će na sledećem prvenstvu biti još bolji a na nama je da im obezbijedimo uslove za dalji napredak.

 

 

Da li je ove godine više djece upisano s obzirom na to da je članstvo besplatno?


Za mjesec dana u školu plivanja se upisalo je preko 160- toro djece. To je veliki broj a tek je početak. Nadamo se da nećemo doći u situaciju da nam kvantitet bude bitniji od kvaliteta, jer u protivnom, nećemo moći opravdati epitet najboljeg kluba u Crnoj Gori.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt