13.06.2017

Adaptivne faze odrastanja – Polumatura i ispit zrelosti

Tokom odrastanja i školovanja prolazimo kroz tri adaptivne faze, prelazak iz vrtića u školu, iz nižih u više razrede i iz osnovne u srednju školu. Nakon toga čeka nas matura ili ispit zrelosti. Kako ćemo se snaći u prelaznim periodima ili adaptivnim fazama odrastanja zavisi od naše mentalne i fizičke zrelosti.

 

 

Pišu:

Sara Savić

Nikoleta Bošković

Boris Ljubiša, profesor matematike u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” kaže da mladi promjene doživljavaju u skladu sa individualnim sposobnostima prilagođavanja, te da obrazovanje, karakter i porodični odnosi doprinose snalaženju pojedinca u društvu.

Tipsko rješenje za prevazilaženje nedoumica kod mladih ne postoji. Sa djecom se radi od malena i svakognevno. Njihov razvoj nije počeo u srednjoj školi niti se tu završava. Profesori su tu da ih edukuju, pomognu, saslušaju ih i odreaguju u situaciji koja zahtijeva pohvalu ili kritiku. Poželjna je interakcija između roditelja, učenika i profesora. Neki roditelji nemaju vremena za svoju djecu i često krive profesore za neuspjehe sopstvene djece. Moramo zajednički raditi na pripremi učenika za budućnost i za prihvatanje odgovornosti. Maturanti treba da budu spremni da prihvate obaveze koje ih očekuju nakon maturske večeri, kao majstori, zanatlije ili akademski građani, kaže Boris Ljubiša.

Nada Purić, psihološkinja u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” kaže da je matura ispit zrelosti te da njegovim polaganjem počinje novo poglavlje u životu svakog pojedinca. 

Novo poglavlje znači - više lične slobode, ali i više odgovornosti. Predstoji im donošenje odluka koje često neće biti lake. Na maturskoj večeri oprostiće se od vršnjaka nakon čega će svako nastaviti svoj životni put. Matursko veče je prilika da sa profesorima i roditeljima svečano uđu u svijet odraslih, onako kako to dolikuje njihovim godinama. Trebaju biti srećni, lijepi, pristojni i kreativni. Do tada mi smo tu da im prenesemo znanje, savjetujemo oko izbora buduće profesije ili zanimanja, usmjerimo i podstaknemo na dobre životne izbore, kaže Nada Purić.

 

Vesna Bubanja, pedagoškinja u „Drugoj osnovnoj školi“ kaže da su djeca uglavnom pripremljena za novi početak, kako od roditelja tako i od nastavnika.

 

Na informativnim radionicama razgovaramo o srednoj školi, budućim smjerovima i zanimanjima. Pratimo njihova interesovanja i dajemo savjete. U tom peiodu prirodno je da se dešava stah od nepoznatog. Djeca razmišljaju o tome šta ih čeka u višim razredima, sa kim će biti u odjeljenju, koji će im biti nastavnici i hoće li im biti teško gradivo.Na sreću to su dileme koje se brzo prevaziđu. Njihov razvojni nivo brzo se privikne na novu sredinu i način rada. Moj savjet bi bio da se ne plaše pomjena i ne budu tužni zbog rastanaka, već da gaje lijepa sjećanja i uspomene, i da se raduju novim susretima i prijateljstvima, kaže Vesna Bubanja.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt