04.04.2018

Ana Molcanov Brajak: Radujem se svakom novom danu provedenom uz Matiju

Matija Molcanov iz Budve je talentovan, čudesan i ljubak dječak koji do svoje pete godine nije govorio, ali je zato odlično reagovao na muziku. Svira klavir, ravnopravno učestvuje na takmičenjima sa ostalom djecom i osvaja nagrade. Zbog složenog razvojnog poremećaja, koji ometa normalan razvoj socijalnih i komunikacionih vještina, korisnik je inkluzivnog obrazovanja. Njegova majka - Ana Molcanov Brajak, raduje se svakom novom danu provedenom uz Matiju. Njegov osmjeh, petice i svaka odsvirana nota, čine je veoma ponosnom.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

 

 

„Matija ima trinaest godina, talentovan je za muziku, ali teško formuliše rečenice, vezuje se za odredjene sadržaje, selektivno sluša i razumije govor. Sve to predstavlja ozbiljan govorno - jezički poremećaj, koji je barijera u komunikaciji sa drugim ljudima“, kaže Ana Brajak.

 

Matija i Ana nakon osvojenog trećeg mjesta na Državnom muzičkom takmičenju


Iako su se dugo opirali inkluziji, shvatila je da je to u Matijinom interesu. Kada je prihvatila da njeno dijete ima razvojni problem, obećala je sebi da će se do poslednjeg damara svoga bića boriti za ostvarenje Matijinih potencijala.


„ Uopšte me nijesu zanimale reakcije drugih ljudi na Matijino ponašanje. Jedino mi je bio važan njegov napredak. Sa takvim stavom upisala sam Matiju u vrtić, a onda i u školu. Danas sam srećna, jer je Matija dobio svu pažnju i pomoć kolega i osoblja" , kaže Brajak.


Njih dvoje prošli su trnovit put, ali su uvijek uspijevali da se izbore sa teškoćama. Za svaku situaciju sa Matijom, Ana je imala po jednu posebnu pjesmicu.


„Dešavalo se, na ulici pjevam koliko me grlo nosi, dok moj dječak vrišti, plače i batrga se. Kako su to drugi doživljavali - ne znam!“

 

 

 

Članak je rađen u okviru projekta "Prevaziđimo različitosti" koji realizuje NVO "Puževa kućica" Budva u partnerstvu sa NVO "Sedma sila mladih", a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt