08.04.2019

Milica Todorović iz Budve: Državo čitaj svaki dan šta si potpisala!

Povodom proslave pet godina rada Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama „Puževa kućica“, Milica Todorović iz Budve govorila je o pravima djeteta koji je mnoge nasmijao, ali i doveo do suza. Njenje riječi Vam prenosimo, vjerujući da će Vas podstaći da više i bolje pazite na prava djeteta.


Milica je govorila pred brojnim zvanicama, predstavnicima Opštine Budva, nevladinim sektorom i roditeljima. Milice, bravo!

„Sad me dobro slušajte! Svi znamo koja su prava djeteta. Ti si ih, odrasli svijete, prikupio i napisao u Konvenciji o pravima djeteta. Ali, da znate vi odrasli, da ih vi i kršite! To što ste ih prikupili, ne znači da ste nam ih vi i dali. Ona su uvijek bila naša, od samog rođenja.

Nama, djeci, je važno svako slovo iz Konvencije, a vi pazite ako ih kršite! Konvencija je dječji ustav, zakon i mora se poštovati.

 

Vi mislite da mi, djeca, ne možemo da donosimo odluke. Varate se! Imamo pravo da kažemo šta mislimo, pa čak i ako mrzimo da jedemo boraniju.

 

I još ovo. Za nas su odgovorni prvo roditelji, ali oni nijesu potpisali Konvenciju, nego država. Državo, pazi se - čitaj svaki dan šta si potpisala! Da mi djeca ne izgubimo strpljenje.
Na kraju, čika Duško Radović je lijepo rekao: Ne vaspitavajte djecu, ako ne umijete. Bolje biti nevaspitan, nego loše vaspitan.“

 

Na kraju, čika Duško Radović je lijepo rekao: Ne vaspitavajte djecu ako ne umijete. Bolje biti nevaspitan nego loše vaspitan.“

 

Članak je rađen u okviru projekta "Prevaziđimo različitosti" koji realizuje NVO "Puževa kućica" Budva u partnerstvu sa NVO "Sedma sila mladih", a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt