08.04.2019

Milica Todorović iz Budve: Državo čitaj svaki dan šta si potpisala!

Povodom proslave pet godina rada Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama „Puževa kućica“, Milica Todorović iz Budve govorila je o pravima djeteta koji je mnoge nasmijao ali i doveo do suza. Njenje riječi vam prenosimo, vjerujući da će vas podstaći da više i bolje pazite na prava djeteta.

 

Milica je govorila pred brojnim zvanicama, predstavnicima Opštine Budva, nevladinim sektorom i roditeljima. Milice bravo!    

„Sad me dobro slušajte. Svi znamo koja su prava djeteta. Ti si ih odrasli svijete prikupio i napisao u Konvenciji o pravima djeteta. Ali, da znate vi odrasli, da ih i vi kršite. To što ste ih prikupili ne znači da ste nam ih vi i dali. Ona su uvijek bila naša, o samog rođenja.
Nama djeci je važno svako slovo iz Konvencije, a vi pazite ako ih kršite. Konvencija je dječji ustav, zakon i mora se poštovati.


Vi mislite da mi djeca ne možemo da donosimo odluke. Varate se! Imamo pravo da kažemo šta mislimo, pa čak i ako mrzimo da jedemo boraniju.


I još ovo. Za nas su odgovorni prvo roditelji ali oni nijesu potpisali Konvenciju, nego država. Državo pazi se, čitaj svaki dan šta si potpisala. Da mi djeca ne izgubimo strpljenje.


Na kraju, čika Duško Radović je lijepo rekao: Ne vaspitavajte djecu ako ne umijete. Bolje biti nevaspitan nego loše vaspitan.“

 

Članak je rađen u okviru projekta "Prevaziđimo različitosti" koji realizuje NVO "Puževa kućica" Budva u partnerstvu sa NVO "Sedma sila mladih", a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt