16.10.2018

Višnja Marković: Potrebna nam je "instant" terapija

"Mera jednog grada nije čovek nego čovek sa rukom u ruci deteta. Ako to dete, koje će sutra graditi nove gradove, zatvorimo u dvadesetospratnice okružene ulicama i parkinzima, ne možemo očekivati da će izrasti u zdravog čoveka a još manje u društveno odgovornog pojedinca koji doprinosi svom okruženju, kazala je za Krug mladih arhitekta Višnja Marković.

 

Pripremila: Zorica Radenović

 

Kako Marković kaže, svakoga od nas je odrastanje odredilo a budvansku djecu formira igranje fudbala između automobila, vožnja bicikala između kontejnera a ako su dovoljno samostalni i sretni da odu do obližnje zelene površine /u njenom slučaju školsko dvorište/, uglavnom se vraćaju sa izmetom pasa na obući i odeći. 

 

"Moja sreća je što živim u naselju "podmagistrala" odnosno zloglasnom Budva-centru gde još uvek postoje male oaze zelenih i slobodnih površina. Mogu reći da smo u odnosu na druga naselja gotovo privilegovani igralištem iza crvene zgrade, školskim dvorištem i trgom ispred Opštine. Blizu su nam plaže, park kod Gradskog bazena kao i Trg ispred Starog grada, odnosno stepenište Avale i Antička nekropola kao pozornica/igralište“, kaže Marković. 

 

 

Ona ističe da u neprestanoj jurnjavi za profitom ne primjećujemo da je grad prerastao sebe i svoju prvobitnu svrhu.


„Budući da je Budva geografskim položajem i klimatskim uslovima darovana, to nas često zaslepi pa nismo realni u promatranju i analizi života u Budvi uopšte, a posebno analizi javnih prostora. Potrebno nam je da se odmaknemo, da na kratko odemo iz Budve, da bismo mogli sagledati sve manjkavosti života u gradu koji je konstantno u trci za brojem noćenja i produženjem turističke sezone. U neprestanoj jurnjavi za profitom ne primećujemo da je grad prerastao sebe i svoju prvobitnu svrhu - kvalitetan život svojih građanja a pretvorio se u "spavaonicu", kaže Marković.

 

 

Prema njenim riječima rješenje za postojeće stanje mora biti sistemsko.


„Potrebna je celovita strategija potpune urbane obnove grada koja mora biti implementirana u sve buduće planove /Plan generalne regulacije CG i Planovi detaljne regulacije/. Potrebno je da institucionalno uslovimo investitore da unutar svojih parcela planiraju uređene zelene površine ili da im damo poreske olakšice za gradnju zelenih krovova na podzemnim garažama, za gradnju dečijih igrališta na svojim parcelama, ali prije svega potrebna nam je "instant" terapija a ona kreće od malih stvari; povećanje broja urbanog mobilijara /kante za smeće, klupe, rasveta, česme/, koševi i golovi na već postojećim terenima ili platoima, staze za vožnju skejta, bicikala, zidovi za crtanje grafita, zamjena dotrajalog behatona - postavljanje neke elastične podloge i drveće, mnogo mnogo drveća, cveća i trave“, dodaje Marković, uz napomenu da je od svega najbitnija edukacija.


„Iskoristiti moć marketinga za podizanje svesti građana o higijeni na javnim površinama, o pristojnosti u saobraćaju, pristojnosti uopšte“.

 

 

Višnja Marković, arhitekta

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt