14.04.2020

Zabrinjavajući rast slučajeva sa autizmom

Svjetski dan autizma određen je rezolucijom Ujedinjenih nacija 18. decembra 2007. godine. Obilježava se 2. aprila, svake godine u cilju širenja svijesti o autizmu, sprečavanja diskriminacije osoba sa autizmom i promovisanja njihove inkluzije u društvo.

 

Broj djece sa dijagnozom autizma u stalnom je porastu. Podaci organizacije Autizam Evrope navode da svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. tačan broj djece sa autizmom u Crnoj Gori još uvijek nije poznat, osim podataka iz Kliničkog centra Crne Gore da je broj korisnika Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju ˝Ognjen Rakočević˝  5.030, od čega je broj djece sa dijagnostifikovanim autizmom 102. 

Centar za autizam "Ognjen Rakočević" otvoren je 2018. godine u Podgorici, a ime je dobio po autističnom dječaku koji je preminuo u proljeće 2016. godine, nakon što je napustio svoj dom.

 

 

U Crnoj Gori više slučajeva sa autizmom 

 

U Crnoj Gori evidentan je porast broja slučajeva sa autizmom, zaključeno je na konferenciji o poštovanju ljudskih prava osoba sa intelektualnim smetnjama, koja je održana 10. decembra 2019. u Podgorici. Konferenciju su organizovali institucija ombudsmana i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Vršiteljka dužnosti ombudsmanke Zdenka Perović upozorila je da imamo oko 3,700 djece korisnika Centra za autizam, te da su demencija i Alchajmer u porastu, kao i slučajevi autizma.

 

Prema njenim riječima, nivo demokratizacije jednog društva, oslikava odnos “prema onima koji su najranjiviji i u najvećoj potrebi za našom pažnjom, jer sami nijesu u stanju da se bore sa preprekama”.

 

Direktor Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje 1. jun Željko Darmanović kazao je da ga zabrinjava porast broja djece i omladine koja imaju autizam. On je istakao da skoro 80 odsto djece u ovom centru, ima autizam.

 

“Neću ulaziti u medicinski dio zbog čega je takva situacija, ali jeste izazov i Ministarstvu prosvjete i nama da izađemo u susret svim tim potrebama. Sada radimo ranu prevenciju sa željom da imamo što više tretmana za njih. Sve manje djece imamo u internatu koja su smještena, nekad ih je bilo po 100, a sada ih je oko 15. Uz podršku Ministarstva rada dajemo tretmane djeci, a da se roditelj ne odvaja od njih. Ostaju po desetak dana, imaju smještaj, hranu, tretman i onda se vraćaju kući. To je ta novina i to roditelje uopšte ne košta”, kazao je Darmanović. On je naglasio da je u ovakvim uslovima potrebno više defektologa i stručnjaka, navodeći da ih nema na birou. U centru prema njegovim riječima radi 20 defektologa i oni posjećuju škole kako bi pružili nastavnicima podršku.

 

“Nadam se da je jedna od mogućnosti da država stipendira mlade ljude koji hoće da se bave ovim teškim poslovima i da stručnjaci pomažu ne samo resursnim centrima, nego i školama. U Austriji, na primjer, gdje postoji dijete sa smetnjama, tu je defektolog, učiteljica, u svakom odjeljenju. To su standardi kojima treba da težimo”, rekao je on.

 

Ivan Krgović, direktor Centra za autizam je rekao da je on jedan od dva dječja psihijatra u Crnoj Gori, navodeći da je pokrenuo dosta testiranja i dosta pregleda i da očekuje da će broj djece sa prepoznatim autizmom da raste. Istakao je i da u Centru imaju manjak logopeda, kao i da bi volio da ostvare saradnju sa Resursnim centrom za koji je ocijenio da bi mogli da pružaju usluge za djecu u ranijem uzrastu, a ne od pete godine kako se to praktikuje.

 

Danijela Brajković, savjetnica u instituciji ombudsmana kazala je da djeca osjećaju jaku potrebu da osjete privrženost, ali da nailaze na rane oblike diskriminacije. Ukazala je na važnost rane detekcije smetnji, jer se, prema njenim riječima, dešavalo da neko sa 16 ili 17 godina počinje da ispoljava frustracije, strahove i kada se uradi procjena vidi se da ima intelektualnih ograničenja.

 

Podaci sa konferencije: Izvor Pobjeda

 

Članak je objavljen u okviru projekta „Socijalna inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju“ koji sprovodi NVO Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“ Budva u saradnji sa NVO „Sedma sila mladih“ uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Sadržaj članka predstavlja isključivu odgovornost autora i ne odražava stav donatora.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt