21.04.2019

Promovisan 13. broj časopisa Krug mladih

Proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci Budve promovisan je 13. broj časopisa Krug mladih u organizaciji Narodne biblioteke Budve i NVO Sedma sila mladih. Brojna publika nije krila oduševljenje zanimljivim i edukativnim programom i novim brojem časopisa koji postaje sve bogatiji i sadržajniji.

Fotografije: Tatjana Đurović

Promociju 13. broja časopisa činila su tri segmenta: u prvom dijelu prikazana je emisija o nevladinoj organizaciji Sedma sila mladih i časopisu Krug mladih, koja je nedavno emitovana na televiziji Crne Gore. Nakon toga na veliko oduševljenje publike, izveden je „performans“ kojim su kroz umjetnost prikazali kako nastaje časopis, kojim temama se bave, čemu posvećuju pažnju i na šta žele da utiču.

 

U muzičkom dijelu programa nastupila je mlada talentovana umjetnica iz Podgorice Branka Zečević, koju zbog raskošnog glasa zovu  drugim imenom „vila crnogrska“.  Publika je bila oduševljena snagom Brankinog glasa i emocijama koje izaziva kod slušalaca.

 

 

Zorica Radenović, urednica časopisa Krug mladih i predsjednica NVO „Sedma sila mladih“,  kazala je da je ponosna na sve članove redakcije koji su prethodne tri godine stvarali i promovisali časopis. Ona je naglasila da su to mladi ljudi koji su uz mnogo ljubavi i entuzijazma pokrenuli novi talas omladinskog aktivizma u Budvi i šire. Kako je  istakla „Sedma sila mladih“  je za tri godine napravila veliki pomak, konstantno unaprijeđujući položaj mladih u lokalnoj zajednici kroz edukaciju i promociju pravih vrijednosti. Ona je istakla da su ih do sada na tom putu podržavale lokalne javne institucije, preduzeća, Opština Budva i Ministarstvo Sporta i mladih Crne Gore.

 

Radenović smatra da su mladi u Budvi donekle „probuđeni“ ali da im je potrebna konstantna motivacija i podsticanje na aktivizam. Kako je kazala, i dalje su rijetke samoinicijative mladih, kojim bi pokazali spremnost da se zalažu za svoje interese, bolji položaj u društvu i spremnost da doprinesu opštem dobru. Ona je ocijenila da uglavnom preovlađuju akcije koje im drugi sugerišu i podržavaju ih u njihovoj realizaciji, što je dokaz da moramo još mnogo toga da uradimo na razvijanju svijesti o značaju i ulozi omladinskog akrivizma.

 

 

Miloš Boreta,  član redakcije Krug mladih, kazao je da je dirnut iskrenim i toplim emocijama koje je tokom promocije osjećao od strane publike.

 

„To je najljepša nagrada za sve urađeno i sjajan podstrijek za nove izazove. Iako smo bili u zatvorenom prostoru, sunce se probilo do nas i ukrasilo program koji smo pažljivo pripremali“, kazao je Boreta i dodao sa je siguran da će dokumentarac o Krugu mladih, performans i muzički nastup Branke Zečević zadugo ostati u sjećanju svih posjetilaca.

 

Tatjana Đurović, članica redakcije i dopisnica Kruga mladih iz Pljevalja, prvi put prisustvovala je promociji i bila vidno oduševljena onim što je imala priliku da vidi i čuje. Ona ja kazala da joj se naročito dopalo što su se mladi okupili oko sjajne ideje koja ima cilj da stvori nešto vrijedno. Naročito je srećna što u Krugu mladih postoji pozitivna energija koja ih motiviše da svaraju čak i onda kada misle da to ne umuju i da nemaju talenta, te da je to naročito važno u današnje vrijeme kada mladi uglavnom  provode vrijeme na drušvenim mrežama, zanemarujući talente koje imaju i koje nijesu u prilici da razvijaju. 

 

 

O promociji koju je uljepšala svojim muzičkim nastupom imala je samo riječi hvale i Branka Zečević. Ona je kazala da je uživala u divnoj i prijatnoj atmosferi koja ju je motivisala i na buduću saradnju.

 

Sedma sila mladih osnovana je 2015. godine kao nevladina organizacija sa sjedištem u Budvi. Tokom dosadašnjeg rada objavili su 13. brojeva časopisa“Krug mladih” i osnovali istoimeni portal. U saradnji sa JU Narodna biblioteka Budve uspješno organizuju beslatne radionice novinarskog i kreativnog pisanja a u cilju posticanja mladih na aktivizam organizuju brojne kulturne događaje, panele, diskusije i humanitarne akcije.

 

Prijatelji 13. broja časopisa su Opština Budva, lokalne javne institucije i preduzeća.

                                                                    

                      

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt